Gündem Çözüm sürecinin en kritik günü: 1 Eylül

Çözüm sürecinin en kritik günü: 1 Eylül

Paylaş
Çözüm sürecinin en kritik günü: 1 Eylül

61. hükümette çözüm süreciyle ilgili kritik görevlere yerine getiren Beşir Atalay artık yeni kabinede yok. Peki, çözüm süreci açısından hayati öneme sahip olan Eylül ayında hükümet nasıl adımlar atacak. Atalay yaptığı son açıklamada yapılacakların şifrelerini vermişti

Bugün çözüm süreciyle ilgili en kritik ay olarak gösterilen Eylül ayının ilk günü. Dünya Barış Günü. Hükümetin çözüm süreciyle ilgili atacağı yeni adımlar bu günlerde netleşecek. Gözler Beşir Atalay'ın kabineden ayrılmasından sonra hükümetin izleyeceği politikada.

Haberin Devamı

BEŞİR ATALAY ŞİFRELERİ VERMİŞTİ

Beşir Atalay, çözüm süreciyle ilgili son açıklamalarında yol haritasının şifrelerini vermişti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin yol haritasını TBMM açılmadan önce yeni hükümete sunmak için çalıştıklarını belirterek, İmralı ile artık sadece MİT ve BDP değil, Kamu Güvenliği Kurumu ve başka heyetlerin de görüşeceğini söyledi. STAR'a konuşan Atalay, yol haritasının hedefini, "Terörün bitmesi, örgüt üyelerinin evlerine dönmesi, hayata uyumlarının sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve demokratik siyasete katılmaları" diye özetlemişti.

Beşir Atalay, şu önemli açıklamalarda bulunmuştu:

ÇÖZÜM SÜRECI BAŞARILI

Çözüm sürecinin ikinci yılı bitmek üzere. Büyük bir verimle, istediğimiz şekilde yürüdü. Haziran'da en önemli adımı çerçeve yasayı çıkararak attık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk böyle bir yasayı çıkardı, politikaları ve yapılacakları belirledi, görevlendirmeleri yaptı. Üstelik, BDP'nin yanı sıra CHP'nin de desteğiyle, TBMM'nin yüzde 80'nin oyuyla.

Haberin Devamı

ARTIK İŞİMİZ KOLAYLAŞTI KGM DE İMRALI'YA GIDECEK

Artık kimin ne yapacağı biliniyor. Bakanlar kurulu kurumlara mı bireylere mi görev verecek, bu kurumlar ve kişiler yasal güvence altında olacak. Artık işimiz kolaylaştı. Şimdi (İmralı ile) görüşmeler sadece MİT Müsteşarımızın omzunda kalmayacak. Kurumlar da katılacak, başkaları katılacak. İlk defa Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'ndan arkadaşlarımız katılacak. Artık tabi daha teknik konular konuşulacak.

YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR

Yol haritası şu; çözüm yasası çerçevesinde bundan sonrası nasıl yürüyecek; bunun safha safha belirlenmesi; safhaların somut olması, çerçevesinin iyi çizilmesi ve zamanlamasının da belirlenmesi. Yani kim ne zaman neyi yapacak. Bu örgüt kesimi için olabilir, devlet için olabilir. Herkesin yapacakları burada çok net belirlenmiş olacak. Biz şu anda bunun için çalışma yapıyoruz. Çalışmayı ilgili kurumlarımızla paylaşıyoruz ve daha da paylaşacağız. Sonra da Bakanlar Kurulu'na anlatacağız.

SONBAHARDA BİTİRİRİZ

Bu süreçte karşı tarafla da görüşülüyor. Geçen hafta Perşembe günü ben İmralı'ya giden 3 kişilik BDP heyetiyle uzun bir görüşme yaptım, Cuma günü MİT Müsteşarımız İmralı'ya gitti, heyetiyle birlikte. Cumartesi günü BDP heyeti gitti. Onlarla önümüzdeki günlerde yeniden görüşeceğim. Bu görüşmeler biraz daha sık olacak. Niyetimiz Sonbahar, Meclis açılırken en azından ilk görüşme safhalarını, yol haritasını bitirirsek belki bazı yasal düzenlemelere de ihtiyaç olabilir.

Haberin Devamı

HARITAYI AÇIKLAYACAĞIZ

Yol haritasının muhtevasıyla ilgili safhalarıyla ilgili şuanda bir şey açıklamıyoruz. Çünkü o safhaya gelmiş değiliz. Yol haritası olgunlaşacak, tüm görüşmeler tamamlanacak, sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Ne kadar şeffaf olursa kamuoyunun da o kadar desteğini aldık bugüne kadar.

BDP'LİLER OLUMLU DAVRANIYOR

Görüştüğümüz kişilerin yaklaşımının çok olumlu olduğunu ifade etmek isterim. Fakat alanda bazı olumsuz şeyler oluyor. Doğu'da Güneydoğu'da seçim ortamında yansıyan şeyler oldu. Bazı yerlerde baskılar, para istemeler, iş makinalarını yakmalar gibi şeyler... Bunlar da görüşülüyor. Bizim güvenlik birimlerine talimatımız şudur, 'yanlış yapana müdahale edin'... Bunu BDP'lilere, görüştüğümüz kişilere de söylüyoruz. 'Bunların kim olduklarını biz de bilmiyoruz' diyorlar. Bazen bunda doğruluk payı da olabilir.

Haberin Devamı

DEVLETİN ALACAĞI ÖNLEMLER EVE DÖNÜŞ PROJESİ

Çözüm sürecinin yol haritasında ana çerçeve, sürecin ta başında ortaya konulan ana çerçevedir. İşin özü terörün bitmesi, örgüt mensuplarının evlerine dönmesi, hayata uyumlarının sağlanması için gerekli çalışmalar ve demokratik siyaset içinde Türkiye'nin bütün meselelerinin konuşulması, tartışılması. (Sınır dışına çıkış) Hepsi yol haritası içinde önemli safhaları oluşturacak. Tabi devletin yapması gerekenler var, eve dönüşle ilgili, tüm bunlar iyice tartışılacak, netleştirilecek ve herkes mutabık kalacak.

ÖCALAN'IN 'PROTOKOL' İSTEĞI

Görüşmeler sürüyor. Bunlar konuşulacak, değerlendirilecek şeyler. Bazen kamuoyuna eksik, bazen farklı da yansıyabiliyor. Diyaloglar iyi ve verimli şekilde yürüyor.

Haberin Devamı

BAŞKA HEYETLER DE KATILACAK

Bu görüşmelere biz başka heyetleri de dahil etmek için çalışıyoruz. (Gazeteciler veya akil insanlar heyetleri gibi mi?) Talepler var ama şu anda verilmiş bir kararımız yok o konuda.

MİLLET UMUT İÇİNDE

Çözüm süreciyle herkeste umut oluştu. Hakkari'de kepenkler kapanmıyor, insanlar şiddet, baskı istemiyor. Türkiye'de konuşulması zor konular kalmadı. Oradaki ana çocuğunun dağa gitmesini istemiyor, dağdaysa gelmesini istiyor. Başka bölgelerdeki ana da çocuğunun askerliğinden endişe etmiyor. Bir ülkenin en fazla istemesi gereken şey bu güvenli ortam. İnşallah biz bunu sağlayacağız.