Gündem Deniz, Yusuf, Hüseyin anılıyor

Deniz, Yusuf, Hüseyin anılıyor

Paylaş
Deniz, Yusuf, Hüseyin anılıyor

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, bugün idamlarının 40. yılında mitinglerle anılıyor

6 Mayıs 1972’de 01.00 ile 03.00 saatleri arasında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde asılarak idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için İstanbul, İzmir ve Antep’te "Şimdi Deniz Olmalı!" sloganıyla mitingi düzenlendi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Ankara’daki mezarları başında da anne etkinliği düzenlenecek.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 16 Temmuz 1971 günü Altındağ Veteriner Okulu binasında Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Mahkemesi’nde yargılanmaya başlanmıştı. Yargılama 9 Ekim 1971 günü bitmişti. Deniz ve arkadaşları THKO-1 Davası’nda, 9 Ekim 1971’de, idam cezasına çarptırılmıştı.

Bugünkü anma programı şöyle:

İstanbul: Miting: Kadıköy Meydanı, Saat: 15.00, Toplanma: Tepe Nautilus, Saat: 13.00.

Ankara: Toplanma Yeri: Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu Kapı, Saat: 10.00.

Antep: Miting: Yeşilsu Parkı, Saat: 13.30, Toplanma Yeri: Kırkayak Parkı, Saat: 12.30.

İzmir: Yürüyüş: Cumhuriyet Meydanı, Saat: 14.00, Toplanma Yeri: Konak YKM önü, Saat: 13.00.

BORA GEZMİŞ: DENİZ’İN GÜNLÜKLERİNİ ALMAK İÇİN GENELKURMAY’A BAŞVURACAĞIM

ODTÜ Mezunları Derneği’nin, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Hüseyin İnan ile Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 40’ıncı yıldönümü nedeniyle düzenlediği, ‘68 dönemin dünü, bugünü ve yarına bakışı’ konulu anma töreninde Gazeteci Can Dündar’ın hazırladığı ‘Delikanlım, iyi bak yıldızlara’ adlı belgeselin gösterimi herkesi duygulandırdı. Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, "Deniz’in bize ulaşmayan günlükleri almak için Genelkurmay’a başvuracağım" dedi.

ODTÜ Mezunları Derneği’nin Vişnelik Tesisleri’nde düzenlenen anma törenine Can Dündar’ın yanı sıra Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, o dönemi yaşayanlar katıldı. ‘68 dönemin dünü, bugünü ve yarına bakışı’ konulu anma töreninde o döneme tanık olanlar Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anlattılar.

KAYBOLAN GÜNLÜKLER

Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, Deniz Gezmiş’in cezaevindeyke günlük tuttuğunu belirterek, "Mamak Cezaevi’ndeyken ziyaretine giden babama Deniz, ‘Günlük tutuyorum, o size bir gün ulaşacak’ demişti. Ancak Deniz idam edildikten sonra bize sadece plastikten yapılma bir çanta verdiler. Deniz’in günlük tuttuğunu biliyoruz. Bu günlerin de Genelkurmay’ın arşivinde bulunduğunu tahmin ediyoruz. Günlükleri almak için Genelkurmay’a başvuracağım" dedi.

DELİKANLIM BELGESELİ DUYGULANDIRDI

Törene katılan gazeteci Can Dündar, hazırladığı ve idamlarının 40’ıncı yılında Denizleri ve 68 hareketini anlatan belgeseli anlattı. Belgeseli hazırlarken emniyettin aldığı kayıtlardan faydalandığını kaydeden Can Dündar, "Türk emniyetine borçluyum, onlar Deniz’leri çok iyi takip ettikleri için her şeyi kayda almışlar" dedi.

Konuşmaların ardından Dündar’ın hazırladığı 'Delikanlım, yıldızlara iyi bak’ belgeseli gösterildi. Törene katılanlar belgeseli izlerken oldukça duygulu anlar yaşadı. (VATAN)

BUGÜNE KALAN 3 MEKTUP

6 Mayıs 1972 sabahı idam edilen Gezmiş’in arkadaşı, şimdiki Muğla Barosu Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan’a Ankara Kapalı Merkez Cezaevi’nden yazdığı mektuplardan bugüne 3’ü kaldı. İşte o 3 mektup:

Burada 18 kişiyiz

Kardeşim Gürkan, sana uzun zamandır mektup yazamadım. Araya olaylar girdi. Bildiğin gibi üzücü olaylar. Senin mektubunu aldım. Geç de olsa elime geçti. Şimdi burada 18 kişiyiz. Diğer 15 kişiyi de yanımıza getirdiler. Yakında merkez cezaevine nakledeceklerini zannediyorum bizi. Şimdilik hoşçakal. Oradaki arkadaşların hepsine selamlar.

Moralimiz sağlam

(19 Ocak 1972) Kardeşim Gürkan, gönderdiğin kartı ve telgrafı aldım. Benim durumum bildiğin gibi. Yargıtay onayladı. Sıra şimdi Meclis’te, öyle zannediyorum ki o da onaylayacak. Ben, Yusuf ve Hüseyin yan yana kalıyoruz. Keyfimiz ve sağlığımız yerinde. Gerisi vız geliyor bize. Senin anlayacağın moralimiz sağlam. Yusuf ve Hüseyin’in selamı var. Oradaki bütün arkadaşlara selam. Hoşçakal.

Devrimci selamlar

(16 Mart 1972) Kardeşim Gürkan, cevap yazmakta geciktim. Artık bir daha mektup yazmaya da vaktim olmayacak. Belki bu mektup eline geçtiği zaman mezarı boylamış olacağım. Geçmişi unutmuş değilim. Gelecek konusunda umutluyum. Yarınların daha aydınlık olacağına inanıyorum. Sana ve diğer arkadaşlara devrimci selamlar. Deniz Gezmiş.

6. Filo’yu denize dökmüştü

DENİZ Gezmiş 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde dünyaya geldi. Babası Cemil Gezmiş ilköğretim müfettişi, annesi Mukaddes Hanım ise ilkokul öğretmeniydi. Babasının tayini İstanbul’a çıkınca 15 yaşında İstanbul’a geldi. Haydarpaşa Lisesi’nde öğrenim gördü. Lisede sol düşünceyle tanıştı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının en çok ses getiren eylemleri ABD’nin 6’ncı Filo’sundaki askerlerin denize atıldığı protestoydu. 12 Mart Muhtırası’ndan sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan’la birlikte Sivas’a giderken motosikletleri bozuldu.

Bir ihbar sonucu polislerin gelmesi üzerine çıkan çatışmada 2 arkadaş birbirlerini kaybetti. Aslan o esnada, Gezmiş ise 16 Mart 1971’de Gemerek’te yakalanıp Kayseri’ye götürüldü. Mahkemeleri 16 Temmuz 1971’de Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında, Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Mahkemesi’nde başladı, 9 Ekim’de bitti. Karar idamdı ama senatodan da geçmesi gerekiyordu. İsmet İnönü ‘siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır’ diyerek Bülent Ecevit’le ret oyu kullandı. Dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel idamdan yana oy kullandı. (HÜRRİYET)