Gündem Dil damak kurutan merdiven!

Dil damak kurutan merdiven!

Paylaş
Dil damak kurutan merdiven!

Gümüşhane'nin İnönü Mahallesi sakinleri, ana yola daha kısa sürede ulaşabilmeleri için, 5 yıl önce yapılan 256 basamaklı demir merdiveni kullanırken zorlanıyor

Gümüşhane’nin İnönü Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, engebeli arazi şartları nedeniyle ana yola daha kısa sürede ulaşabilmek için 256 basamaklı merdiveni kullanmak zorunda kalıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından, mahalle ile ana yolun buluştuğu noktadan geçen dere yatağının ıslah edilmesinin ardından, bu alanda merdiven yapılmasına karar verildi. Vatandaşın ana yola daha kısa sürede ulaşması amacıyla yaklaşık 5 yıl önce yapılan 256 basamaklı demir merdiven, mahalle sakinlerine iniş ve çıkışlarda zor anlar yaşatıyor.

COĞRAFİ YAPI NEDENİYLE BAZI MAHALLELER YÜKSEK KESİMLERDE

Mahallenin muhtarı Ali Doğan, yaptığı açıklamada, İnönü Mahallesi’nin 10 bin nüfusu ile şehrin büyük mahallelerinden olduğunu söyledi.

Gümüşhane’nin dağlarla çevrili olduğunu ifade eden Doğan, "Şehrimizin coğrafi yapısı dolayısıyla bazı mahallelerimiz yüksek kesimde bulunuyor. Bizim mahallemiz de bunlardan biri. DSİ tarafından dere ıslahı yapılan bölgede, mahallenin ana yolla bağlantısını daha kısa yoldan sağlayabilmek için 256 basamaklı demir merdiven yapıldı" dedi.

İNMESİ KOLAY AMA ÇIKMASI ZOR


Doğan, merdivenin ana yolla bağlantı açısından gerekli olduğunu, fakat 256 basamaklı merdiveni inip çıkmanın son derece güç olduğunu vurgulayarak, "Bu merdivenin yeterli olup olmadığını insanlarımızın takdirine bırakıyorum. 256 basamaklı merdiveni inmek nispeten kolay ama çıkmak çok zor. Her gün buradan inip çıkabilen insanlar için efor testine gerek yok diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bazı şehirlerde, engelli ve yaşlıların kullanımı için raylı asansör ya da yürüyen merdiven sistemi bulunduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:

'DİLİMİZ DAMAĞIMIZ KURUYOR'


"Arazi dik olduğu için merdiven insanları zorluyor. Merdiveni ’yolumuzu kısaltıyor’ diye kullanıyoruz ama çıkana kadar da dilimiz, damağımız kuruyor. Yetkililerimizden, mahallemize bu merdivenin yerine asansör ya da yürüyen merdiven yapılmasını talep ediyoruz. Buraya hangi sistem uygunsa onun yapılmasını istiyoruz."

Doğan, merdivenin bulunduğu alandaki atık su borularının yeraltına alınmasını ve peyzaj çalışması yapılmasını da istediklerini kaydetti.

'DALGA GEÇENLER OLUYOR'


Mahalle sakinlerinden üniversite öğrencisi Ramazan Pelit, yolu kısalttığı için okula gidip gelirken merdiveni kullandığını söyledi.

Merdiveni inerken çok sorun yaşamadığını ancak çıkarken zorlandığını belirten Pelit, "Arkadaşlarıma mahallemizde 256 basamaklı merdiven olduğunu anlatınca, bazıları inanmayarak şaka yaptığımı zannediyor. ’O kadar merdiveni nasıl çıkıyorsunuz’ diye dalga geçenler oluyor" diye konuştu.

Pelit, merdivenin yolu kısalttığını ve bittiği yerden hemen otobüse bindiğini anlatarak, "Burası için başka bir çözüm bulunursa hepimiz için iyi olur" dedi.



'ANCAK SAYA SAYA BİTİREBİLİYORUM'

Taksi şoförü Abdulkadir Doğan, inerken ve çıkarken sürekli basamakları saydığını dile getirerek, "İniş kolay, çıkış ise bayağı zor oluyor. Merdiveni her çıktığımda basamakları sayıyorum çünkü ancak saya saya bitirebiliyorum. Merdiveni iki, üç kez durarak çıkabiliyorum" ifadelerini kullandı.

Asiye Pelit, merdivenleri çıkarken kalbinin hızla çarptığını anlatarak şunları dile getirdi:

"Elimize bir şey alıp da merdivenleri çıkamıyoruz. İnerken de dizlerim ağrıyor. Belediye Başkanımız Ercan Çimen’den buraya yürüyen merdiven yapmasını istiyoruz. Merdivenler demir olduğu için ferace ve pardösülerimiz takıla takıla hep yırtıldı."

Yürüme engelli Selçuk Koç ise merdivenlerin yerine yürüyen merdiven yapılmasını isteyerek, "Bu merdivenler yolu kısaltıyor, mahallenin ana yola bağlanması açısından önemli. Ancak yaşlılarımızın, elinde yük olanların ve engellilerin merdiveni çıkmasında sıkıntı var. Buraya, yürüyen merdiven yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

AA