Gündem Görme engellinin işitmesini engelleyen tesise mühür

Görme engellinin işitmesini engelleyen tesise mühür

Paylaş
Görme engellinin işitmesini engelleyen tesise mühür

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, doğuştan görme engelli Sait Kundakçı (63), evinin karşısındaki kömür yıkama tesisinin (lavuar) neden olduğu gürültü nedeniyle kulağıyla çevreyi algılama yeteneğini kaybettiğini ileri sürerek başlattığı hukuk mücadelesini kazanmıştı. O tesis şimdi mühürlendi

Kilimli'nin Bölüm Mahallesi Yeşilyayla Sokak’ta özel bir maden ocağı işletmesi tarafından Nisan 2006’da kömür yıkama, eleme ve yükleme tesisi kurulmuştu. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda santral memuru olarak çalıştıktan sonra emekli olan evli 3 çocuk babası Sait Kundakçı, evine 50 metre uzaklıkta kurulan tesise karşı, gürültüye ve çevre kirliliğine yol açtığı, bunun sonucunda sağlığının ve uyku düzeninin bozulduğu, duyu organlarının olumsuz etkilendiği gerekçesiyle 2009’da hukuk mücadelesi başlattı.



YARGITAY ONADI

1’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde şirket hakkında açılan ’Kişilik haklarına saldırının önlenmesi’ davası 25 Ocak 2012’de sonuçlandı ve çevreye zarar verdiği gerekçesiyle tesisin kaldırılması kararlaştırıldı. Ancak Yargıtay, bilirkişi tarafından tesiste gürültü ölçümü yapılmadığı gerekçesiyle kararı bozdu. Aynı mahkemede yeniden görülen davada mahkeme, bilirkişinin tekrar yaptığı inceleme sonucunda, tesiste gürültü ve çevre kirliliğine karşı önlem alması için şirkete 1 ay süre vererek, önlem alınmadığı taktirde tesisin kaldırılmasına karar verdi. Mahkemenin kararı, 20 Mayıs 2014’de Yargıtay tarafından da onandı.

HEYET SÖKÜM İÇİN TESİSTE

Sait Kundakçı’nın hukuk zaferiyle sonuçlanan yargı sürecinin ardından geçen ay tesiste yapılan incelemede şirketin çevre kirliliği ve gürültüye karşı önlem almadığı belirlendi. Şirkete, tesisisi kaldırması için 1 ay süre daha verildi. Sürenin dolmasıyla dün icra memuru, bilirkişi görevlisi ve polis memurundan oluşan heyet, söküm için tesise gitti. Görevliler tesise girerken, eşi ve yakınlarıyla tesis önüne gelen Sait Kundakçı’nın içeriye girmesine izin verilmedi. Kundakçı, üzerine kapatılan kapıya vurarak duruma tepki gösterdi. Yaşanan tartışmanın sonunda Sait Kundakçı da içeriye alındı.



TESİSİN ELEKTRİĞİ KESİLEREK FAALİYETİNE SON VERİLDİ

Heyet, söküm işinin hemen yapılamayacağı gerekçesiyle elektriği kesip, elektrik panosunu mühürleyerek tesisin faaliyetini sonlandırdı. Makinelerin sökülüp tesisin kaldırılmasının 1- 2 ay süreceği, söküm işinin profesyonel ekip tarafından yapılması ve bu işlem için 400- 500 bin liralık ödenek gerektiği, yeterli teknik elememan ve ödenek temin edildiğinde mahkeme kararının uygulanarak tesisin kaldırılacağı tutunakla imza altına alındı. Tutanakta, tesiste ses ve gürültü kirliliğine neden olan makinelerin, şalterleri indirilip sigortaları sökülerek işlevsiz hale getirildiği de belirtildi.

’İŞLEVSİZ HALE GETİRİLMESİ ÇÖZÜM DEĞİL’

Heyet tesisten ayrılırken, Sait Kundakçı, kömür yıkama tesisinin kaldırılmamasına tepki gösterdi. Söküm işini yapacak vinçi kiralayarak temin ettiğini, bunu gelen heyete de bildirdiğini, ancak heyetin bunu dikkate almadığını savunan Kundakçı, şöyle konuştu:

"Yargıtay’ın onama kararından, yani Mayıs ayından bu yana burayı kaldırtmak için uğraşıyoruz. Bir adım atamadık. Tüm kanuni işlemleri yaptım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, belediye her yere başvurdum. Burası sanayi bölgesi değil. Tesis ruhsatsız ve kaçak. Hiçbir yasal dayanakları yok ama buna rağmen göz yumuluyor. Hayretler içinde kaldım. Mücadeleye devam edeceğim. Ben burası yüzünden sağlığımdan oldum. Gezme, yürüme rahat yapamıyorum. Hayatım yüzde 90 daha da kısıtlandı bu tesis yüzünden. Kirliliği de var. Toz yağıyor kar yağar gibi. Tesisin işlevsiz hale getirilmesi çözüm değil. Bir an önce kaldırılması lazım."

Gürkay GÜNDOĞAN - Hamza DEMİR / ZONGULDAK, (DHA)