Gündem Mimarlar Odası: Ak Saray'da bin değil 2 bin oda var

Mimarlar Odası: Ak Saray'da bin değil 2 bin oda var

Paylaş
Mimarlar Odası: Ak Saray'da bin değil 2 bin oda var

Atatürk Orman Çiftliği'nde hakkında verilen durdurma kararına rağmen yapılan Ak Saray'la ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı

Mimarlar Odası, daha önce 1.000 odası olduğu açıklanan Ak Saray'da 'en az' 2 bin oda bulunduğunu belirtti. 40 uzmanın yaptığı incelemeye dayandırılan bilgilere göre, Ak Saray’ın maliyeti de açıklananın çok üzerinde.

Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre; Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, dün konuyla ilgili bir açıklama bulundu. Candan, Ak Saray’ın yer üstündeki dört katında 2000 odasının bulunduğunu söyledi. Candan’ın verdiği bilgilere göre, bina yer üstünde dört katlı yer altında dört katlı olmak üzere 8 kattan oluşuyor. Yer üstünde üç bloktan oluşan yapıda, idari bina olarak ifade dilen iki blokta 750 odadan 1500 oda, ana bina olarak ifade edilen blokta 500 oda var.

Candan, verdiği bilgilerin dayanağı hakkında ise şunları anlattı: “Binanın toplam kapalı inşaat alanı 300 bin metrekare. Bu alanın yaklaşık yüzde 30’unun boşluk, koridor ve galerilere ayrıldığı düşünülürse geriye yaklaşık 200 bin metrekare alan kalır. 100 bin metrekaresi de otopark, müştemilat, giriş-çıkışa ayırdığınızda geriye 100 bin metrekare kalır. Ortalama 20 metrekarelik odaya bölseniz bile 5.000 oda eder. Alt katlar ve bodrum katları bilemiyoruz yalnız yer üstündeki dört katta 2.000 oda olduğu konusunda oldukça iddialıyız. Alt kat bodrumdakileri tahmin edemesek de gerçek rakamın 1.000 oda olmadığı en az 2.000 oda olduğu ortada.”

'SADECE YOLU 60 MİLYON'


Candan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eski parayla 1.5 katrilyona mal olduğu sözlerinin gerçeği yansıtmadığını anlatarak, gerekçesini şöyle açıkladı: “1.5 katrilyonu 300 bin metrekareye bölerseniz metre kare maliyeti 5 bin lira eder. Oysa iskânda 800 TL yazıyor. Bütün açıklamalar çelişkili. Kaçak Saray normal bir inşaat değil, özel imalat olarak yapıldı. Bir metrekare maliyeti on bin liradan az değil. Bakanlığın açıkladığı maliyet, buz dağının görünen yüzü. 5 katrilyonun üzerinde bir maliyetle Kaçak Saray yapıldı.” Kent İzleme Merkezi’nin yolların maliyetini hesapladığını belirten Candan, “Etrafındaki yollar 40 milyon lira. Katlı kavşaksa 20 milyon. Sadece Kaçak Saray’a giden yolun maliyeti toplam 60 milyon” dedi.

' ATATÜRK EVİ EKLENTİ GİBİ'

Peyzaj maliyetinde yerleşkenin tamamını ölçtüklerini söyleyen Candan şöyle devam etti: “Ciddi bir peyzaj yatırımı yapıldığını görüyoruz. Yurt dışından ağaç getirildiğini biliyoruz. Ana binanın 4’üncü katında, teras katta yaklaşık 150 ağaç olduğu duyumunu aldık. Tanesi 3 bin eurodan 150 ağacın maliyeti hesaplarımıza göre, 1 milyon 200 bin lira civarında ve iklimsel özellikleri uymadığı için bu ağaçlar 3’üncü kez kurutuldu ve değiştirildi. Yerleşkenin tamamında 670 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi var. Bunun yüzde 40’ının doğal peyzaj olduğunu düşünürsek 350 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi alanı bulunuyor. Peyzaj giderlerinin Büyükşehir Belediyesi’nden çıktığı ortada. Metrekaresi yaklaşık 2500 Euro olan peyzaj düzenlemesinin toplam maliyeti 2.5 katrilyon civarında. Çok büyük bir maliyet. Toplamda 6 katrilyona ulaşan büyük bir israfla karşı karşıyayız" dedi.

Candan, "Kaçak Saray’ın yerleşkesindeki maketteki Atatürk evini göstererek, mütevazilik ve şaşa çok açık görünüyor. Atatürk'ün kendi parasıyla aldığı ve halkına emanet ettiği bu alanda, mal sahibi olan kişinin evi, eklenti gibi kalmış" dedi.

Bilim insanları inceliyor

Mimarlar Odası’nın Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyeleri arasında mimarların yanı sıra ekonomistler, şehir plancıları, ziraat mühendisleri, avukatlar, sosyologlar, peyzaj mimarları, çevre mühendisleri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve birçok disiplin bulunuyor.