Gündem Sulama kanalları 'ölüme yüzdürüyor'

Sulama kanalları 'ölüme yüzdürüyor'

Paylaş
Sulama kanalları 'ölüme yüzdürüyor'

Adana'da son 3,5 yılda 123 kişi boğuldu, bunların 43'ü, kent merkezinden geçen sulama kanallarında can verdi. Sulama kanalında yüzen 15 yaşından büyüklere 208 lira ceza uygulanıyor

Yaz aylarında havanın sıcak seyrettiği Adana’da son 3,5 yılda 123 kişi boğuldu, bunlardan 43’ü sulama kanalında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği, Adana Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, 2012’den bu yılın haziran sonuna kadar kentteki göl, nehir ve sulama kanallarında 123 kişi boğuldu.

Seyhan Baraj Gölü, Seyhan Nehri ve DSİ’ye ait sulama kanallarına serinlemek için giren çocukların sayısı, yaz aylarında artıyor.

2012’de 11 kişi gölde, 16 kişi nehirde boğulurken, 12 kişi de sulama kanallarında hayatını kaybetti. 2013’te de gölde 11, nehirde 13, sulama kanallarında ise 17 kişi boğuldu. 2014’te 9’ar kişi göl ve sulama kanalında yaşamını yitirirken, 8 kişi de nehirde boğuldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise 8 kişi gölde, 4 kişi nehir’de, 5 kişi de sulama kanallarında can verdi. Boğulan 123 kişiden 7’si yabancı uyruklu. Son 3,5 yılda 36 kişi de boğulmaktan kurtarıldı.

Haberin Devamı

HELİKOPTERLİ ÖNLEM

Kent merkezinden geçen DSİ’ye ait sulama kanallarında boğulma vakalarının önlenmesi amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince helikopter destekli denetim yapılıyor.

Havaların ısınmasıyla sulama kanallarında yüzenlerin artması üzerine polis helikopterinin de destek verdiği denetimlerde, kanala giren çocuk ve gençler emniyet birimlerine götürülerek, 15 yaşından büyüklere Kabahatler Kanunu uyarınca 208 lira ceza uygulanıyor.

Sulama kanallarının kenarındaki yollarda meydana gelen bazı trafik kazaları da boğulmayla sonuçlanabiliyor.

Kentin bazı noktalarındaki kanalların kenarında bariyer bulunmaması, trafik kazası sonucu kanala düşen otomobildeki vatandaşların boğulmasına neden oluyor.

Emniyet yetkilileri, trafik kazalarının ardından araçların sulama kanalına devrilmemesi için yol boyunca çelik bariyer yapılmasını öneriyor. Bu sayede hem çocukların kanala girmesinin hem de kaza anında araçların suya devrilmesinin önlenebileceği öngörülüyor.

Valilik ve belediyeler tarafından kanal yakınlarına yapılan yüzme havuzlarının sayısının artırılmasıyla çocukların boğulmasının önüne geçilmesi de hedefleniyor.

AA