Gündem TÜBİTAK: Balyoz delili CD sahte

TÜBİTAK: Balyoz delili CD sahte

Paylaş
TÜBİTAK: Balyoz delili CD sahte

TÜBİTAK, içinden Suga, Oraj, Sakal gibi planlarının çıktığı, Balyoz davasına temel olan 5 No'lu DVD'de, sistem saati geri alınmış bilgisayardan veri aktarımı yapıldığını tespit etti

POYRAZKÖY Davası’nın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, TÜBİTAK bir rapor gönderdi. Davanın en önemli delilleri arasında görülen 5 No’lu harddiskle ilgili hazırlanan raporda, saati geri alınmış bilgisayardan yapılan dosya aktarımlarına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ın 20 Ocak 2014 tarihli 72 sayfalık ve Burak Akoğuz, Osman Pamuk ile Erdem Alparslan imzalı Dijital Adli Analiz raporunda ifadeler şöyle:

(Sayfa 12) - İncelenmek üzere tarafımıza iletilen sabit diskin ilk bölümünde, Microsoft Windows XP işletim sistemi kurulu olduğu görülmüştür. Microsoft şirketi tarafından geliştirilen ve satılan Windoxs XP işletim sisteminin sabit diskin ilk bölümü (SİSTEM isimli) üzerinde kurulu bulunmaktadır. Sabit diskin diğer bölümünde (DATA isimli) işletim sistemi bulunmamaktadır. Windows XP işletim sistemi ilk defa bilgisayar üreticilerine 24-8-2001 tarihinde sunulmuştur. XP kısaltması eXPerience (deneyim anlamına gelmektedir) 9-9-2002 tarihinde ilk servis paketi, 6-8-2004 tarihinde ise ikinci servis paketi yayınlanmıştır.

Haberin Devamı

Microsoft şirketi geliştirdiği işletim sistemlerine zamanla ortaya çıkan problemleri çözmek ya da güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla yamalar yayınlamaktadır. Bu yamalar belli bir zaman sonra işletim sistemine entegre edilmekte ve aynı işletim sisteminin minör versiyonları şeklinde ilerlemektedir. Bu güncellemeleri alamayan bilgisayarlar için belli bir miktar güncellemenin içinde olduğu servis paketleri yayınlanmaktadır. İncelenen sabit diskin ilk bölümünde kurulu olan Windows XP işletim sistemi, bu servis paketlerinin ikincisine (service pack 2) sahiptir.”

Pekşen’in verdiği bilgiye göre bu ifadenin anlamı şu; Balyoz davasına gönderilen ilk TÜBİTAK raporunda 5 No’lu CD’nin 5 Mart 2003'te son kez işlenip kapatıldığı, bir daha da hard diskte işlem yapılmadığı yer almıştı. Ancak bu yeni raporda, hard diskteki işletim sisteminin, servis paketlerinin ikincisine sahip olduğu vurgulandı. O servis paketinin kullanıma ilk veriliş tarihi ise 6-8-2004 olarak belirlendi.

(Sayfa 15) - İşletim sisteminde bu bilgilerin bulunduğu ağ adaptörünün kayıt defteri (registry) anahtarı ayarlarındaki en son değişiklik 1-5-2008 saat 15.19.37 tarihinde yapılmıştır.

Pekşen’e göre bunun anlamı da şu; Balyoz davalarında mahkumiyetlere neden olan 5 No’lu hard disk’e verilen ilk TÜBİTAK raporunda 2003 tarihinden itibaren hiç işlem yapılmadığı ibaresi yer alıyordu. Oysa yeni TÜBİTAK raporundaki bu ifade, 2008 yılında hard diskte işlem yapıldığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

(Sayfa 20) - Bilgisayarda kullanılan işletim sistemleri zaman ayarlarını BIOS’tan almaktadır. Bu zaman bilgisi, daha sonra gerçekleştirilen bütün işlemlerdeki zaman kayıt bilgisini belirlemektedir. Yukarıdaki laboratuvar çalışmalarında görüldüğü gibi bilgisayarların sistem saatleri güncel olmayabilmektedir. Bölüm 2.3.4.2'de açıklandığı üzere bazı dosyaların 28-7-2009 tarihinden sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir. bu bilgiler ışığında, kullanıcının dosya alışverişi yaptığı bilgisayarlar arasında, yukarıdaki laboratuvar çalışmalarında gösterildiği gibi sistem saatleri güncel olmayan bilgisayarların olma ihtimali vardır. 2.3.4.2 bölümünde açıklandığı üzere “Yasemin.ppt” dosyasının oluşturulduğu tarih ,içeriğindeki verinin tarihinden öncedir. Bu durum, bu dosyanın sistem saati güncel olmayan bir bilgisayarda oluşturulmuş olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu dosyanın 28-7-2009 tarihinden önce sabit diske aktarılmış olması, kullanıcının dosya alışverişi yaptığı bilgisayarlar arasında sistem saati güncel olmayan bilgisayarların olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

Haberin Devamı

Pekşen’e göre, bu ifade ise 5 No’lu hard diskin daha sonra tarih ve saatiyle oynanmış bir başka bilgisayarla yeniden düzenlendiğini ve eski tarihli gösterilmiş olduğunu kanıtlıyor.

Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus’un haberine göre, 5 No’lu harddiskin içinde; Suga, Oraj, Sakal gibi Türk jetinin düşürülmesinden cami bombalanmasına kadar birçok planın yazıldığı belgeler bulunuyordu. Şüpheli avukatların da bu harddiske sonradan bu verilerin yüklendiğini iddia ediyordu. Hatta şüpheli avukatlarından Hüseyin Ersöz, Mayıs 2012’de Amerikan Kriminal şirketi Arsenal’e harddiskin örneği gönderilerek rapor hazırlanması istenmişti. Arsenal de inceleme sonunda harddiske, sistem saati geri alınmış bir bilgisayara bağlanarak kopyalanan belgeleri tespit etmişti.

Haberin Devamı

BALYOZ HAKİMİ DİKKATE ALMADI

Fakat Balyoz davasına bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi Arsenal’in raporunu değerlendirmedi. Avukatların, “TÜBİTAK’tan bilirkişi harddiski incelesin” talebini de kabul etmedi. Dava sonunda da çok sayıda asker hapis cezasına çarptırıldı.

POYRAZKÖY TÜBİTAK’A YOLLADI

Ancak Poyrazköy’e bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi bu şüpheyi gidermek için TÜBİTAK tarafından 5 No’lu hardiskin incelenmesini uygun gördü.

TÜBİTAK uzmanları Erdem Alparslan, Burak Akoğuz ve Osman Pamuk tarafından ön rapor hazırlandı. Raporda harddisk’te anormal bir durumun rastlanmadığı dile getirildi.

ANA RAPOR TAMAMLANDI


İlk raporun üzerinden 2 ay sonra raporun tamamı mahkemeye gönderildi. Kapsamlı raporda, önemli saptamalar yer aldı. Bu saptamalar arasında en dikkat çekenleri ise internet ortamında kullanılmayan hardisk’e virüs bulaşması ve tarihi değiştirilen bilgisarda hazırlanan dosyanın harddiske aktarılması oldu.

AVUKAT ERSÖZ: YENİ DELİL ORTAYA ÇIKTI

Avukat Hüseyin Ersöz, Balyoz sanıklarının da 10. Ağır Ceza Mahkemesine TUBİTAK’ın raporunu sunarak davanın yeniden görülmesini talep edeceklerini söyledi. Ersöz, ‘Hüküm verilen davaların yeni bir delilin ortaya çıkmasıyla yeniden yargılama yapılabileceği’ hükmüne dayanarak Balyoz Davasını gören mahkemeye başvurup yeniden yargılama talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Kaynak: Vatan