Gündem Tarihi ''Uzun Köprü'' UNESCO listesinde

Tarihi ''Uzun Köprü'' UNESCO listesinde

Paylaş
Tarihi ''Uzun Köprü'' UNESCO listesinde

Tarihi Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici litesinden asil listede yer alması için ''Saklı Miras'' adı altında bir proje başlatıldı

Dünyanın en uzun taşköprüsü olma özelliği taşıyan Uzun köprü, 1 ay önce UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine alındı. Bunun üzerine Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Levent Sinecik ve öğrencileri ''Saklı Miras'' adı altında bir proje başlattı.

Haberin Devamı

Amaç; Edirne'deki dünyanın en uzun kemerli taş köprüsü olan Uzunköprü'yü tanıtmak ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını sağlamak.

Projeyi yürüten öğrencilerden Selin Yurtsever proje ile ilgili şunları söyledi; ‘’Projeye başladığımız günden bu yana Uzunköprü hakkında birçok bilgi sahibi olmakla beraber geçmişimizi araştırıp öğrenme bilincine vardık. Edirne Valiliği tarafından 2 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru evrakları gönderilmiştir. ‘’

KÖPRÜ GEÇİCİ LİSTEYE ALINDI

‘’40 bin nüfuslu ilçeye adını veren 1393 metre uzunluğundaki Uzunköprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınmış olup , Saklı mirasımız olan Uzunköprü'nün Dünya Kültür Mirası Listesinde yer almasını ümit ediyoruz . Böylesine önemli bir tarihin henüz UNESCO'da yer almaması Uzunköprü'nün yeterince tanıtılmadığını düşündürüyor.

Haberin Devamı

Bizler bu projeyle adını duyurmaya çalıştığımız saklı mirasımız olan Uzunköprü'nün tanıtılması hususunda bir katkıda bulunabildiysek ne mutlu bizlere. Bu proje esnasında bizlere ev sahipliği yapan Uzunköprü ve Uzunköprü'nün misafirperver halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz.’’

UZUN KÖPRÜ TARİHİ

Eski adı Ergene Köprüsü(Cisr-i Ergene)’dür. Köprü, Edirne’nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir. Uzunköprü, 1426 - 1443 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından, dönemin başmimarı Müslihiddin'e yaptırıldı. Köprünün yapımında başmimar Usta Muslihinddin ile Mimar Mehmet birlikte çalıştı. 1.392 metre uzunluğunda, 6.80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri vardır. Kemerlerinin bazıları sivri, bazıları yuvarlaktır. Köprünün yüksekliği ve genişliği yer yer değişir.

Bazı ayaklarında selyaranlar, üstünde balkonlar vardır. Taş ayaklar arasında fil, aslan, kuş figürleri dikkat çeker. Köprü, Osmanlı'nın Balkanlar'a yapacağı fetihlerde doğal bir engel olarak karşılarına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için kuruldu. Daha önce yapılan tahta köprülerin nehrin suları ile yıkılması üzerine yapılan taş köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı.

Uzun Köprü inşa edildiğinde köprünün başına cami ile imaret yapılmış ve Ergene Şehri adıyla bir ilçe inşa edilmiştir. Köprü, en son 1963’te onarıldı. Bu onarım sırasında üzerine beton dökülerek tarihi kimliğine zarar verilen tarihi köprü üzerinden halen Edirne-İzmir Devlet karayolu geçmektedir. Köprü, günümüzde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Haberin Devamı