Gündem Yıllar sonra ilk kez!

Yıllar sonra ilk kez!

Paylaş
Yıllar sonra ilk kez!

"Uluslararası Holokost Anma Günü" vesilesiyle düzenlenen anma törenlerine Türkiye'den de üst düzeyde katılım oldu. Şu an Bilkent Üniversitesi'nde tören düzenlendi

posta.com.tr ÖZEL

Tören sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mektubu okundu. Davutoğlu mektubunda, "Holokost sırasında hayatını kaybeden milyonları saygıyla anıyorum." diye mesaj verdi.

Törende konuşan Doçent Dr. Umut Üzer, nefret söylemlerine karşı yasal düzenelmeler yapılması gerektiğini söyledi. Uzür aydıca, Holokost araştırması yapan kişilerin, nefret söylemlerine hedef olduğunu anlattı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek kürsüye çıktı


Çiçek: "Teröristlerin söylemleri ve kullandıkları simgelerden dolayı bir dinin mensupları suçlanamaz. İsrail'in politikalarıyla ilgisi olmayan, sadece dini aynı Musevi vatandaslarımızın hak ve özgürlüklerini korumak boynumuzun borcudur"

ÇAVUŞOĞLU ALMANYA'DAKİ TÖRENE KATILDI

Almanya'da, Auschwitz - Birkenau ölüm kamplarında düzenlenen törene üst düzeyli anma töreninde Türkiye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil edildi. Çavuşoğlu'nun heyetinde Türk Musevi cemaatinden yetkililer de yer aldı.

Törene, o dönemde çocuk olan ve hayatta kalmayı başaran kişilerin yanı sıra Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da katıldı. Küçük yaşlarda kampta kalmış ve o dönemden sağ kurtulmayı başaran Halina Birenbaum, "Annemin hayali olan zalimlerin yok olmasını görme umuduyla yaşadım" dedi. Şu an 81 yaşında olan ve kamplarda uzun süre kalan Paula Lebovics ise kendisini şefkatle saran Rus askerini hala unutamadığını belirterek, "Onlar bizim kurtarıcılarımızdı" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Çek parlamentosu tarafından Avrupa Parlamentosu ile işbirliği içinde 26-27 Ocak'ta Prag'da düzenlenen Holokost anma etkinliklerine iştirak ederek, bu kapsamda düzenlenen uluslararası forumda konuşma yapmıştı.

ANMA GÜNÜ

Nazi rejimince Polonya topraklarında kurulan ve Holokost kapsamında en fazla insanın katledildiği ölüm kampları olan Auschwitz-Birkenau'nun kurtarıldığı 27 Ocak günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında alınan kararla, "Uluslararası Holokost Anma Günü" olarak tespit edilmişti.