Gündem 'İstanbul'un ölüm fermanı'

'İstanbul'un ölüm fermanı'

Paylaş
'İstanbul'un ölüm fermanı'

Uzmanlar, hem 3'üncü köprüye hem de köprünün güzergâhına karşı çıktı

Erdoğan da karşıydı
Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Genel Başkanı): Köprülü geçişler ulaşım sorununu çözmediği gibi orman, su havzası ve tarım alanları üzerinde yerleşimi artırıyor. 1996’da Tayyip Erdoğan belediye başkanıyken net olarak köprülerle geçişe karşıydı.

Trafiğe yararı olmaz
Prof. Dr. Haluk Gerçek (İTÜ): Güzergâhın İstanbul’un kendi trafiği üzerinde etkisi olmaz. Çok kuzeyden geçiyor. Transit trafiğe hizmeti düşünülüyorsa, transit trafiğin oranı yüzde 3’ün bile altında. İstanbul’un son su ve orman alanları da elinden gidecek.

Kene bile artabilir
Prof. Dr. Kadir Erdin (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi): 10 tane ağaç keselim, 100 tane ağaç dikelim şeklinde müteahhit anlayışıyla olmaz. Ekosistem bir bütündür.

Toprak bozulur, su dengesi bozulur, hayvan topluluğunun yapısı değişir, bitki topluluğu orayı terk eder. Kene olayı bile artabilir.

En kötü alternatif
Besim Sertok (Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı): Olabilecek güzergâhların en kötüsü. En kuzeyden, en yoğun ormanın bulunduğu alandan geçiyor. Bizi asıl korkutan yolun yarattığı tahribattan öte, yaratacağı çekim etkisi, yerleşimi özendirmesi.

Akıbet kötü olacak
Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp: Bu açıklama İstanbul’un ölüm fermanının yazıldığının ifadesidir. İstanbulumuzun binalarının en az yüzde 75’inin kaçak ve ruhsatsız olduğunu hatırlarsak bu projenin gerçekleşmesi halinde İstanbulumuzu nasıl bir akıbet beklediğini tahmin edebiliriz.

2