Nedim Şener AKP-MHP Koalisyonu
HABERİ PAYLAŞ

AKP-MHP Koalisyonu

Yüzde 60 mı büyüktür yüzde 40 mı? Siyasette yüzde 40’ın yüzde 60’dan büyük olduğunu dün bir kez daha gördük. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yüzde 60’ını oluşturan CHP-MHP-HDP’den oluşan “blok” bir başkan ismi üzerinde uzlaşamadı. TBMM Başkanlığına halkın yüzde 40 oyunu temsil eden AKP’li İsmet Yılmaz seçildi. Siyaset tam da budur işte; imkansızı mümkün hale getirme sanatı.

TBMM Başkanlığı seçimi öncesi AKP-CHP koalisyon hükümeti mümkün görünüyordu. HDP’nin de desteğini alan böyle bir koalisyon bir çok sorunu çözebilirdi. Ama artık daha zor görünüyor. İşte şimdi gel de Süleyman Demirel’i rahmetle anma; “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” derdi, haklıymış. Neredeyse AKP-CHP koalisyonu kuruldu hatta Bakanlık pazarlıkları yapılıyor derken, şimdi önümüzde AKP-MHP koalisyon seçeneği duruyor. Yasal mı? Evet yasal. Meşru mu? Evet meşru. Mümkün mü? Evet mümkün.

Haberin Devamı

Savaş hükümeti mi?

Ama açık söyleyeyim birçokları için endişe verici. AKP’nin özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavırlarından da beslenerek gitgide otoriterleştiği, şiddet politikalarının egemen hale geldiği bir dönemde güvenlikçi politikaları öne çıkaran MHP ile koalisyonu insanları korkutuyor. Suriye konusundaki gelişmeler ile birlikte değerlendirildiğinde “Savaş hükümeti” yorumları bile yapılıyor. Böyle bir koalisyonun ilk icraatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir tekmeyle yıktığı Kürt sorununda müzakere masasını ateşe verip yok etmektir. Bakmayın siz, “Çözüm sürecine başımızı koyduk” nutku atanlara. “Kürt sorunu yoktur” diyerek masayı devirenler de onlardı. Zaten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin koalisyon için ilk şartı çözüm sürecinin askıya alınması. Devlet Bahçeli, AKP’den MHP’ye kayan oylarda çözüm sürecinin etkisinin farkında. Dolayısıyla “HDP’yi yok sayıyoruz” söylemini tatik olarak görmek gerekiyor. Yoksa ne kendisi ne partisi ne de seçmeni Kürt sorununu görmezden gelemez. Araştırmalarda bunu gösteriyor

Mhp’liler de ‘çözüm’ istiyor

ANDY-AR şirketinin Türkiye genelinde 1566 kişiyle yaptığı son ankete göre yurttaşların yüzde 67’si çözüm sürecinin devamından yana. AKP seçmeninin yüzde 75’i, CHP seçmeninin yüzde 65.2’si çözüm sürecinin devamını istiyor. MHP’li seçmenin ise yüzde 43.9’u “çözüm süreci devam etmeli” diyor. Peki MHP’li seçmenler arasında çözüm sürecine karşı olanların oranı ne dersiniz? Yüzde 44.8’i. Yani MHP’liler arasında çözüm sürecini destekleyenlerle desteklemeyenlerin oranı neredeyse aynı. Elbette partiler siyaseti her zaman seçmenin nabzını tutan anketlere göre yapmaz. Ama CHP’nin ve HDP’nin güçlü bir muhalefet stratejisi gütmesi de çözülmesi gereken sorunları daha görülür kılacaktır. Tüm bunlar MHP yönetimine bir fikir verebilir. Ha bir de şu tarihi gerçeği görmek lazım; Öcalan idam cezasına çarptırıldığında kararı askıya alan da Bahçeli’nin içinde bulunduğu hükümetti. Yani demem o ki, siz gözlerinizi kapatınca sorunlar yok olmuyor. Siyasetçiler saklambaç oynamayı gözlerini kapatınca görünmediğini zanneden çocuk gibi davranamaz. Yoksa siz gözünüzü kapatsanız da sorun gelir kendisini bir şekilde gösterir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder