Oral Çalışlar Batıyla “öfke nöbeti”
HABERİ PAYLAŞ

Batıyla “öfke nöbeti”

Batı basınını izlerken hop oturup hop kalkıyoruz. O “çok güvenilir” kabul edilen yayın organları, olayları çarpıtıyorlar. Hakaret ve alaycılık içeren sıfatlarla yorumlar yapılıyor. Bu yayın çizgisi; batılı siyasetçilerin ve kamuoyunun hissiyatıyla, Türkiye'ye yönelik tepkileriyle, paralellik taşıyor. Hatta, sosyal medyadaki sıradan Avrupalıların yorumları, ana akım Batı medyasından da daha olumsuz. Neredeyse “darbe destekçisi” sayılabilecek bir havanın, Batı semalarını kapladığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Önce olumluydular

Batı, başta AK Parti iktidarı için, “demokratik Müslümanlık” açısından olumlu bir örnek ortaya çıktığını düşündü. Destek verdi. Büyü zamanla bozuldu. Erdoğan’ın onların umduğu ve beklediği siyasetçi olmadığı fikri yaygınlaştı. Batının geleneksel “İslamofobi”si depreşiyor. Batıdaki yeni yetişen kuşak, eskiye oranla daha farklı bir demokrasi kavramına, daha sert laiklik ölçütlerine sahip. Son 10 yılda, bizim Batıya bakışımız da, onların bize bakışı da, her açıdan çok değişti. Gazze nedeniyle tırmanan gerginlik, Mavi Marmara katliamıyla bir kutuplaşmaya dönüştü... 17-25 Aralık operasyonuyla birlikte, içerdeki gerilim de farklı boyutlar kazandı. Erdoğan, Türkiye’nin içinde oluşan muhalefetin de etkisiyle ve yürütülen çok yönlü propagandayla; Batı kamuyouna, kısmen Putinvari, kısmen de radikal İslamcı bir çerçeve içinde sunuldu. Öyle bir Türkiye imgesi gelişti ki, “darbe iyidir” psikolojisi zemin kazandı.

Şimdi ne yapacağız?

Batı’ya tepki göstermekte haklıyız, ancak gerçekçilik şart. Sonuç olarak, Türkiye hâlâ “Batı ittifakı” içinde. Dış ticaretin yarısı, Avrupa’yla. Avrupa’nın, bütün çifte standartına rağmen, yüzyılların birikimi içinde oluşmuş, “demokrasi kriterleri” bulunuyor. O kriterler, demokrasimizi geliştirmek ve derinleştirmek için, yol gösterici özelliklerini koruyorlar. Ayrıca, öfke havası içinde, öyle senaryolar oluşturabiliyoruz ki, sanki Batı (özellikle de İngiliz ve Amerikalılar) “Türkiye'ye düşmanlık dışında” bir şey düşünmüyor... Uluslararası ilişkiler karşılıklı çıkar üzerine kurulu. Türkiye, gözden çıkartılması çok da kolay olmayan bir ülke... Onları aklı selime çağırırken; bizim de, sakin, sabırlı ve özgüvenli olmamız, enerjimizi kavgayla ziyan etmememiz gerekiyor.

Haberin Devamı

.........

Hilmi Yavuz, Şahin Alpay, Nazlı Ilıcak, Nuriye Akman ve Ali Bulaç’ın bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını diliyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder