Candaş Tolga Işık Beşiktaş betonlaşıyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Beşiktaş betonlaşıyor mu?

Haberin Devamı

Beşiktaş Meydanı Yayalaştırma Projesi’nin tanıtımı vardı dün...
‘Yayalaştırma’ deyince herkesin aklına Taksim geliyor.
Taksim Meydanı’nın yayalaştırma adı altında geldiği nokta içler acısı.
“Yayalaştıracağım” derken Taksim’i şehrin ortasında betonarmeden ibaret ucube bir meydana dönüştürdüler.
* * *
Soru şu: Beşiktaş’taki yayalaştırma da böyle mi olacak?
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı aradım ve bunu sordum.

[[HAFTAYA]]

“Asla” dedi ve başladı anlatmaya, “Beşiktaş Taksim’e benzemez çünkü müthiş bir sahili ve Osmanlı mirası, dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağınız tarihi bir dokusu var. Kaldı ki projedeki hedefimiz betonlaştırmak değil. Birincisi, trafiği aşağı alarak yaşam alanlarını rahatlatmak... İkinci ise var olan yeşil alanın tamamını koruyup üzerine en az 2-3 kat daha koyarak artırmak.”
* * *
Hazinedar, Beşiktaş’ın Taksim’den daha yüksek bir trafik akışına sahip olduğunu bu yüzden trafiğin aşağı alınmasının önemli olduğunu anlatıyor. Çevreci kaygıları “Beşiktaş sahilini betondan ve egzoz dumanından arındırmaya çalışıyoruz, herkes rahat olsun” diyerek yanıtlıyor.
* * *
Beşiktaş Meydanı Yayalaştırma Projesi 2005’te bilim adamlarının hazırladığı projedeki esaslar üzerinden hazırlanmış.
O dönem hazırlanan proje Beşiktaş’taki trafik akışının kesilmesinin şehirde yaratacağı sorun ve olası bir inşaat çalışması sırasında çıkacak tarihi eserlerin korunamaması gibi riskler nedeniyle uygulanamamış. Şimdi bu proje yenilenerek bir kez daha sunuluyor.
Topbaş, sıcak bakıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden onay çıkarsa Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gidecek. Buradan da onay alırsa ihale süreci başlayacak. Hazinedar, proje için “100 milyon doları geçmez” diyor.
* * *
Aslına bakarsanız Beşiktaş’ın meydanı yayalaştırmaktan daha önemli bir sorunu var. O da ‘Aşağı Beşiktaş’ olarak bilinen Ihlamurdere ve Ortaköy hattındaki binaların depreme karşı dayanıksız olması! Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a bunu da sordum. “Aşağı Beşiktaş’la ilgili durumun farkındayım... O yüzden hızla dönüşüme başlayacağız. Beşiktaş’ın kaybedecek zamanı yok” dedi.
Hatırlatmakta fayda var: Şu ana kadar hazırlanan bütün raporlarda Beşiktaş’taki bu hattın hem zemin hem de bina stoku açısından kırmızı alarm verdiği söyleniyor. Olası bir depremde bu bölge için çizilen senaryo ise tüyler ürpertici.
Bizden söylemesi...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder