Nedim Şener Çürümede dibi olmayan meslek gazetecilik
HABERİ PAYLAŞ

Çürümede dibi olmayan meslek gazetecilik

Haberin Devamı

Güç odaklarına, iktidarlara yakın gazetecilik yaparak mesleğine ihanet eden herkes bedelini öder. Bu tür gazeteciliğin karşılığı, para, ün ve güçtür. Bir de bedeli vardır; itibarsızlık.

Basın tarihi bunların örnekleriyle doludur. Gazetecilik her türlü güç odağına mesafeli durma mesleğidir. Tek amacı vardır, halka gerçekleri aktarmak. George Orwell’in dediği gibi “Gazetecilik birilerinin yazılmasını istemediği şeyleri yazmaktır. Bunun dışındaki her şey halkla ilişkilerdir.”

Türk basınında siyasetçilere, bakanlara, başbakanlara, cumhurbaşkanlarına, işadamlarına yakın olmayı, onları onlardan fazla savunmayı mesleki başarı olarak gören bu tür gazetecilik yıldızlaştırıldı.

Tetikçiler her zaman moda

Bu süreçte en kötüsü ise “tetikçi gazeteciler”di. Bu kavram siyasetçinin, askerin, polisin, savcının, istihbaratçının emrinde olanlar için kullanılır.

Bunlardan hâlâ var ama sayıları fazla değil. Ama bugün gazetecilikte yaşanan çürümeyi anlatmak için artık “tetikçi gazetecilik” ifadesi yetmiyor.

AKP iktidarı döneminde gazeteciliğe “yandaş” kavramı yerleşti.

Aslında “yandaş gazeteci” tabiri yeterince utanç verici. Ama bu gazeteciler, içinde bulundukları yozlaşmayı anlatmak için her gün birbirlerini tarif eden yeni yeni kavramları ortaya atıyorlar.

Her birinin fonksiyonu ayrı. Biri diğerine “sözde gazeteci” diyor, o da “patron kalemi” diye cevap veriyor.

Bir başkası “müptezel”, diyor diğeri” “mermici” cevabını yapıştırıyor. Bir gazeteci kızdığına “yanaşma” diyor diğeri ona “devşirme” diye cevap veriyor.

Olan gazetecilik mesleğine oluyor.

Gazetecilere karşı toplumun duyduğu güvensizlik rakamlara da yansıyor. Yapılan anketlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güven yüzde 57.7, Cumhurbaşkanlığına güven yüzde 40.5, polise güven yüzde 39.5, hükümete güven yüzde 38.2, yargıya güven yüzde 28.3 iken medyaya güven yanlızca yüzde 18.8’de kalıyor. (Kadir Has Üniversitesi 2014 Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması)

Ben bu rakamlara bakınca gazeteciliğin dip yaptığını düşünüyordum. Meğer gazetecilik çürümede dibi olmayan meslekmiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder