Fatih Öztürk Dijital dünya
HABERİ PAYLAŞ

Dijital dünya

Haberin Devamı

Hangi anne baba ile konuşsam aynı şeyden mustarip. Çocuklar neredeyse bebekliklerinden itibaren tablet, telefon ve bilgisayarlarla haşır neşir oluyor ve aileler bu duruma bir sınır getirememekten yakınıyor. Bu sıkıntıyı anlayabiliyorum. Çünkü bazıları yemek yerken hatta uyumaya giderken bile tabletleri elinden düşürmüyor. Öncelikle yeni neslin dijital araçlara duyduğu yoğun ilgi ve gerçek dünyaya karşı yaşadığı umarsızlığın çocuk-aile ilişkilerinde bazı sorunları beraberinde getirdiği gerçeğini kabul etmekte yarar var.

[[HAFTAYA]]

Peki, dijital alet kullanımının çocuk psikolojisi ve sağlığına ne gibi etkileri oluyor? Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Şeyda Özdalga ailelerin panik ve endişe ile çocuklarının teknolojik aletlerle geçirdiği zamanı sınırlamaya çalıştığını, internet oyunlarına müptela, birbirleriyle sürekli mesajlaşan, ellerindeki telefon ve tabletlere dalmış çocukları için endişelendiğini söylüyor. Sosyalleşme, bilgiye ulaşma, becerileri geliştirme gibi birçok konuda teknolojik aletlerin yararı yadsınamaz.

Tablet ve bilgisayar oyunları her zaman çocuğun gelişimine zarar veren unsurlar içermiyor. Aynı zamanda eğitici, geliştirici ve yaratıcılığı destekleyen birçok özelliği de içinde barındırıyor. Ama son tahlilde çocuğun bilgisayar ve internet kullanımı sınırlı olmalı ve denetlenmeli. Aksi takdirde çocuk gerçek yaşam ile fantezi arasındaki farkı yakalayamaz. Tam gün okula giden, 6 yaş çocuğunun günlük bilgisayar kullanım süresinin 30 dakikayı geçmemeli.

7-9 yaş arasındaki çocuklar içinse bu zaman maksimum 1 saat olmalı. Unutmamak gerekir ki; giderek bağımsızlaşan, kendi kararlarını almak isteyen ve egosu güçlenen çocuklar ailenin koruyucu ve sınırlayan yaklaşımını kolay kabullenmeyecektir. Ödev ve sorumluluklardan sonra dijital aletler ödül olarak verilmeli. Önce bilgisayar oyunu oynayan çocuk, sanal âlemden kalkıp ödevini yapmakta zorlanır. Çalışma motivasyonu düşer. Oysaki olumlu davranışın arkasından gelen ödül hem sorumluluk bilincini geliştirir, hem de planlama becerisini arttırır. Her ailenin yapısı farklı... Uzmanlar reçeteyi sunuyor. Yapmanız gereken çocuğunuzu tanıyarak size özel strateji geliştirmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder