Hakan Çelik Erdoğan'ın Çin hamlesinin hedefi
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan'ın Çin hamlesinin hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Çin’in başkenti Pekin’deyiz. Buradan Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya geçiyoruz. Dönüşte kısa bir Pakistan-İslamabad molası var. Erdoğan, kasımda Türkiye’de yapılacak olan G-20 zirvesinin davetini Çin ve Endonezya liderlerine bizzat iletiyor. Ziyaretlerin elbette tek amacı bu değil.

[[HAFTAYA]]

Dünya ticareti büyük hızla Asya’ya kayıyor. Erdoğan, bölgede bu değişimi en iyi gören liderlerden olduğu için Türkiye’nin “Şangay İttifakı” ile stratejik ilişki niyetini ortaya koymuştu. 1.4 milyar nüfuslu Çin küresel sistemin en dinamik ülkesi.

Haberin Devamı

Her yıl ortalama yüzde 7 büyüyor. Çin’de Avrupa ortalamasının üzerinde refah seviyesine sahip 100 milyon insan yaşıyor. Türkiye’de birçok meseleye kulaktan dolma bilgilerle yaklaşıyoruz. Böyle olunca Çin “ucuz ürünler ülkesi” klişesiyle tanınıyor. Şimdiye kadar tanıtım hamlesi yapmadığımız için Çin’deki Türkiye algısı “herhangi bir Ortadoğu ülkesi” olarak yerleşmiş. Bu dar kalıpların kırılması lazım.

Üniversitelerimizde, kurumlarımızda koskoca Çin’i araştıran, tanıyan insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Pazartesi günü The Financial Times, The New York Times gibi iki önemli gazetenin manşetinde Çin ve Türkiye vardı. Ankara ve Pekin’in yakınlaşma gayreti Batı’da rahatsızlık yaratıyor.

Erdoğan’ın gezisinden önce New York Times’ın “Türkiye’de Çin karşıtlığı tırmanıyor” gibi haberler çıkması tesadüf olamaz herhalde! Batı’nın kaygılarından biri, Türkiye’nin yaklaşık 4 milyar dolarlık füze savunma sisteminde Çin’i tercih etme ihtimali.

***

Erdoğan’ın ajandasında ağırlıklı olarak ulaştırma ve savunma projeleri ile enerji işbirliği var. Bir diğer hedef de Çinli yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek. Son dönemde Çin, dünyada en fazla yatırım yapan ülke durumunda. Örneğin Avrupa’nın en prestijli şirketlerinden İsveçli Volvo bir süredir Çin sermayesi kullanarak yeni modeller geliştiriyor ve rekabet gücünü artırıyor.

Pekin’in “İpek Yolu”nu canlandırmak için ayırdığı fonlar da binlerce Türk’e iş imkânı yaratabilir.

***

Haberin Devamı

Son dönemde Doğu Türkistan meselesine gösterilen ölçüsüz tepkilere rağmen Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 48 artmış.

Çinlilerin büyük bölümünü THY taşıyor. Cumhurbaşkanı ile Pekin’e gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Çin’den daha çok uçuş hakkı alabilmek için olağanüstü gayret gösterdiklerini söyledi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de heyette. DEİK ve TİM ortak organizasyonuyla iş dünyasından 100 kadar temsilci bu ziyaret vesilesiyle Pekin’de ticaret imkânı kovalıyor.

Çin’e gelenler arasında Mehmet Büyükekşi, Nail Olpak, Halil Mete, Ömer Cihad Vardan, Ahmet Çalık, Hüsamettin Kavi, Hüsnü Özyeğin, Zeynel Abidin Erdem ve Ceyda Erem gibi isimler de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder