Nedim Şener Şah Fırat operasyonunda kötü propaganda
HABERİ PAYLAŞ

Şah Fırat operasyonunda kötü propaganda

Haberin Devamı

Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi’nin İŞİD’in kontrolündeki bölgede kalması ve orada görevli askeri personelin can güvenliğinin tehlikeye atılması son derece riskliydi. Bu nedenle Türbe’nin Türkiye sınırına getirilmesi yerinde bir karardır. Belalı bir coğrafyada kaza sonucu bir şehit hariç can kaybı olmadan operasyonun bitmesi bir başarıdır.

Ama ne iktidarın dediği gibi “zafer” ne de muhalefetin dediği gibi “yenilgi” sözleri durumu açıklamıyor.

İktidar “Türbe’nin nakli sırasında kimseden izin almadık” derken, karşı taraf “İŞİD ile YPG ile anlaşma hatta işbirliği yapıldı” diyor.

Bunların hepsinin bir arada olması mümkün değil. Başından beri yalan ile gerçek birbirine karışmış durumda.

Bir de olayın propaganda boyutu var. Bence bu operasyonun en kötü yönü de propaganda boyutu.



Hele hele Türbe yeri olarak seçilen Suriye Eşme’si denilen yere Türk bayrağı dikilmesine ilişkin görüntü kötü bir propaganda. Kötü çünkü kopya.

Orijinali ise 19 Şubat 1945-26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen çatışma sırasında çekilmişti. Joe Rosenthal tarafından çekilen ünlü fotoğraf o yıl Pulitzer ödülü de kazandı.

Ancak o fotoğrafta bir kurmacaydı. Yani muharebe anında değil daha sonra çekildiği ortaya çıkmıştı. Ama iyi bir propagandaydı çünkü bir gerçeği yansıtıyordu ve kopya değildi.


Rusların Berlin'i işgali

Yalnız o mu? İkinci Dünya Savaşı’nda Ruslar 2 Mayıs 1945’te Berlin’e girip tam kontrolü sağlamıştı. Bu arada Ruslar Alman Parlamento binasının tepesine kendi bayrağını çekti. Ancak o an fotoğraflanamamıştı. Bir gün sonra aynı noktaya askerler çıkarıldı ve bayrağı bir kez daha binanın tepesine diktiler ve o an fotoğraflanabildi. Ruslar tarafından başarılı bir propaganda olarak kullanıldı çünkü kopya değildi.



Bir örnek de bizden. Çanakkale Savaşı sırasında 275 kiloluk bombayı sırtında taşıyarak Boğaz’ı geçmeye çalışan Fransız zırhlısının batırılmasını sağlayan Seyit Onbaşı’nın bu kahramanlığı o an görüntülenmemişti. Daha sonra tahtadan bir maket bomba yapılıp Seyit Onbaşı’nın sırtına yüklendi ve o meşhur fotoğraf ortaya çıktı. Başarılı bir propagandaydı çünkü kopya değildi.

Eşme’de çekilen fotoğraf ise kötü bir propaganda başta da söylediğim gibi çünkü kopya.

Bayrak çekilmiş bir direk zemine dikilmeye çalışılıyor. Bir asker de bayrağın görüntüsü kameralara tam yansısın diye iki ucundan tutuyor. Böylece çok kötü bir propaganda malzemesi ortaya çıkıyor.

Bu fotoğraf Türkiye’nin Suriye politikasınıda yansıtıyor. Bu nedenle hükümet propagandadan vazgeçip bir an önce gerçekleri konuşmalı.




Sıradaki haber yükleniyor...
holder