Yazgülü Aldoğan Soma'da kalanlar için ne yapılıyor?
HABERİ PAYLAŞ

Soma'da kalanlar için ne yapılıyor?

Soma’da 301 madenci, önce pişti, sonra boğularak öldü! Bu facianın kabul edilemez oluşunun nedeni, 301’nin de aynı anda ölmesi. Yoksa maalesef, madenciler birer ikişer hep ölüyor ve çalışma koşulları ölüme davetiye çıkarmaktan kurtarılamıyor. Ölenler için dua etmek ve haklarını aramaktan başka yapılacak bir şey yok. Ama geride kalanların ihtiyaçları çok: Kazadan 487 madenci sağ kurtuldu. Sağ kalan 487 madenci dışında hepsinin yakınları 5 bin kişiyi buluyor. Bunların en büyük ihtiyaçlarından biri psikolojik destek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Gece uyuyamıyorlar

Prof. Gökhan Malkoç ve Suat Özçağdaş, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB)’nin iki üyesi, bölgede yapılanları anlattılar. AFAD’la birlikte çalışan 100’e yakın gönüllü uzman, 700’den fazla bireye yardım etmiş. Şimdi Borusan’ın Soma Dayanışma Fonu kampanyasının maddi desteğiyle çalışan gönüllüler, 99 depreminden beri sahada çalıştıkları deneyimliler. “Afetlerde sorun örgütlü olmak, yardım çok, ama neyi nasıl vereceğiniz önemli” diyorlar. Soma faciası, depremden çok farklı. “Herkes Soma’ya, ocağa gitti, halbuki asıl felaket, madencilerin ailelerinin olduğu köylerde yaşanıyor. Oraya da hemen saldırmamak, insanların yaslarını yaşamalarını beklemek lazım. Hala oğlunun mezarının başından ayrılmayan anne var. STK’lar gelip çocuklara iki koli oyuncak dağıtıp, fotoğraf çekip gidiyor.” diyen ekip, şimdi çocuklar için AÇEV ve TOÇEV gibi deneyimli sivil toplum örgütleriyle, kadınlar konusunda da KAGİDER, TEMA gibi kurumlarla çalışmak niyetinde. Evin direği erkeğin ölümüyle yalnız kalan kadınlara sadece para vererek yaşatmak yetmez, hayata tutunmak için çalışmaları lazım. O bölgede madenden başka iş yoksa, çalışma alanı yaratılmalı. Gerekirse kadınlara pozitif ayırımcılık yapılmalı, işe alana vergi indirimi gibi. Ya da girişimcilik öğretilmeli.” Psikolog ve psikiyatrlar afetzedelerle tek tek de çalışıyor; kadın, erkek, çocuk terapi grupları da yapılıyor. Dernek üyesi gönüllü psikologlar Kütahya ve Balıkesir’in köylerini tarıyor. Soma ve Dursunbey ilçelerinde de kalıcı psikososyal destek merkezi oluşturuluyor.

Haberin Devamı

Biri bana yardım etsin

En önemlisi afetzedelerin psikososyal destek ihtiyaçlarının farkında olması. Gece kabus görüp uyuyamayan, altını ıslatmaya başlayan, nefes alamayan kişi, bir süre sonra derdini anlatacak birini arıyor. İnsanın hayatta kalabilme nedeninin unutmak ve uyum sağlamak olduğunu vurgulayan Prof. Gökhan Malkoç, SOMADA Dayanışma Ağı sayesinde uzun süreli olarak bölgede kalacaklarını; afetzedelere verecekleri destekle yeni hayatlarına hazırlayacaklarını anlatıyorlar. Eşini, babasını, oğlunu, yakın arkadaşını kaybetmiş insanlara bilinçli bir yardım eli uzatmak ne kadar önemli!

Aman dikkat: Adres nakli için 9 Temmuz son

Hayatınızdan memnunsanız bu uyarı size değil. Değilseniz iki konuda dikkatli olun: 10 Ağustos’da mutlaka oy kullanın. Bu seçime katılım oranı kimin seçileceğini belirleyecek. Nasıl olsa Tayyip seçilecek, bunun için köyden, yazlıktan kalkıp gelemem demeyin. Siz oy vermezseniz, evet seçilecek! Ama sandığa giderseniz, diğer iki adaydan birine oy verirseniz, seçilemeyecek. Bulunduğunuz yerde oy vermek için, bir su, elektrik faturası ile nüfus memurluğuna gidip kaydınızı değiştirmek yeterli. Demedi demeyin!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder