Yazgülü Aldoğan Yara bandından teröre dirençli duvara!
HABERİ PAYLAŞ

Yara bandından teröre dirençli duvara!

Haberin Devamı


MEF Okulları Genel Müdürü Azmi Özkardeş Polonyalı Fizik ÖdülüBirincisi öğrenciye ödülünü verdi.

Acısı yüreğimi dağlayan şehit haberlerinden, bitmek bilmeyen siyasi kavgalardan bunalıp, umut verecek bir ortama gittim: Gençlerin yaptıkları araştırmalarla katıldıkları bilim yarışına! MEF Okulları’nın çeyrek asırdır yürüttüğü bu bilim şenliği o kadar büyümüş ki 21 ülkeden 169 öğrencinin hazırladığı 100 proje finale kalmış; gençler, nefes almadan heyecanla anlatıyor neyi niye araştırdıklarını. Gözleri pırıl pırıl. Zekaları da öyle, beyinleri de.

Projeleri anlayabilene aşk olsun; öylesine bilimsel, öylesine karmaşık. O küçücük hayatlarına bunca işi nasıl sokmuş, yaşıtları bilgisayar başında oyundan başlarını kaldıramazken onlar laboratuvardan nasıl çıkmadan çalışmış ve başarmış. Onlar çok özel çocuklar. Fizik, kimya, biyoloji dallarında yapılan projelerin hangi birini anlatsam?

Şöyle bir bakışta görünen, özel okulların çokluğu, MEB’e selam olsun? Kız öğrenciler de az değil, kim demiş kızlar fenden anlamaz diye! Ve İzmir’e kocaman bir bravo! Tam 20 lise katılıyor İzmir’den ve üç dalda da birinciliği onlar alıyor! İstanbul 18 liseyle ikinci, Ankara’nın ötesinde ise sadece Gaziantep ve Kahramanmaraş olması düşündürücü. Fen konularını sadece Ege önemserse bu ülke nasıl çağdaşlaşacak, teknolojisini nasıl ileri götürecek?

Sanki TIP öğrencileri

34 yabancı ülkeden gelen gençler içinde ülkelerinde zeytin olmadığı halde zeytinin tedavi edici özelliğinden yararlanarak bir tür merhem hazırlayan İsveçli iki güzel kızla konuşuyorum. İnsanlar üzerinde yaptıkları deneyler de gayet başarılı. Benzer bir çalışmayı TeD antalya koleji özel lisesi öğrencileri İrfan efe Boztepe ve Mehmet can Dursun atık yengeç ve karides kabuklarıyla yapmış. İpek gibi yumuşacık bir tür yara bandı yaranın üzerine konuyor ve zamanla hem iyileştiriyor, hem de dokunun içinde kaybolup gidiyor! Bu genç kaşiflerin bir kısmına sergiyi gezen hocalar patent almalarını önermiş. Denizli’den kemal Dağ ve İlyas Yıldırım’ın projesi atık lastiklerin kırpık hale getirilip duvarda ses yalıtımı için kullanılmış olması ne kadar akılcı. Bu sayede yüzde yüze yakın bir yalıtım sağlanmış.


Samsun’dan gelen Furkan kılıç’ın 500 Tl’ye yaptığı gemisi suda dolaştığı sürece oksijen artışı sağlayarak canlı ölümlerini engelliyor. Furkan Beşiktaş Belediyesi’nin ödülünü kazandı.

Çevreci yaklaşımlar

Bir başka çevreci yaklaşım da Ezgi Tezel ve İlayda Sırbaş’ın özellikle terör olayları için düşündüğü patlama ve darbelere dayanıklı duvar projesinde duvar içine yerleştirilen atık metal içecek kutuları sayesinde çarpma anında direnç oluşuyor, darbenin etkisini yarı yarıya önlüyor, yıkım önleniyor. Zaten gençlerin araştırmaya yöneldikleri ve yaptıkları projelerin çoğunda çevreci ve korumacı bir yaklaşım olduğu da görülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder