Yaşam Türkiye'de annelik zor

Türkiye'de annelik zor

Paylaş
Türkiye'de annelik zor

160 ülkede yapılan araştırmaya göre annelik yapmak ve çocuk yetiştirmek için en ideal ülkeler Norveç ve Avustralya

Eğitim, sağlık ve ekonomi

Amerikan Save The Children (Çocukları Koruyalım) adlı sivil toplum örgütü, eğitim, kültür, sağlık hizmetleri ve ekonomik refahın da aralarında olduğu birçok ölçütü değerlendirerek annelik yapmak ve çocuk yetiştirmek için en iyi ülkeler sıralamasını yaptı.

Gelişmiş 43 ülkeyle gelişmekte olan 117 ülkenin değerlendirildiği araştırma 160 ülkeyi kapsıyor.

Avrupa daha rahat

Listede annelik için en ideal ülkeler Norveç ve Avustralya. Geçen yılın birincisi İsveç dördüncü sıraya düştü. Listenin ilk 10 sırası şöyle: Norveç, Avustralya, İzlanda, İsveç, Danimarka, Yeni Zelanda, Finlandiya, Hollanda, Belçika ve Almanya.

Listede geçen yıl 27. olan Amerika bu yıl bir sıra gerileyerek 28. sıraya indi. Bu ülkedeki anne ölüm oranı (gebelikten lohusaya kadar geçen zamanda yaşanan ölüm) yüz binde 12. Bu gelişmiş ülkelerdeki en yüksek oranlardan biri.

Afganistan en alt sırada

Gelişmekteki ülkeler kategorisinde görülen Türkiye ise 60’ıncı sırada. Ülkemizde anne ölüm oranı ise yüz binde 18.6. Listenin en alt sırasında Afganistan var.

Bu ülkeyi sırasıyla Nijer, Çad, Gine Bissau, Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali, Sudan, takip ediyor.

Bu ülkelerde her 23 anneden 1’i hamilelikle ilgili sebeplerden dolayı ölüyor. 6 çocuktan 1’i de 5 yaşını göremeden hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı