Ekonomi Türkiye'de bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez

Türkiye'de bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez

Paylaş
Türkiye'de bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez

Banvit AŞ'nin kurucusu Vural Görener, Türkiye'de son aylarda kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğuna dair yaygara koparıldığını, bunu doğru bulmadığını söyledi

Pahalı diye yaygara çıkıyor

Haberin Devamı

Banvit AŞ’nin kurucusu Vural Görener, dünyanın en sağlıklı ve en lezzetli piliç etinin Türkiye’de üretildiğini söyledi. Vural Görener, Türkiye’de son aylarda kırmızı et fiyatlarının pahalı olduğu konusunda ‘yaygara koparıldığını’, bunu doğru bulmadığını belirtti. Bandırma Rotary Kulübü üyelerine verdiği yemekte, kanatlı sektörü ve kırmızı et fiyatlarına değinen Vural Görener, “Halen ülkemizde kilosu 22 liraya satılan şaplı et yeniyor. Bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez” dedi.

5 yılda ihracatçı oluruz

Almanya ve Hollanda ile Türkiye’deki et fiyatlarını kıyaslamanın yanlış olduğunu vurgulayan Vural Görener, Türkiye’de bu kıyaslamanın et fiyatlarıyla diğer gıda maddelerinde yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Vural Görener şöyle konuştu: “Dünyada kırmızı ete talep arttı. Ülkemizde de böyle. Eskiden üretim Güneydoğu ve Doğu’da olurdu. Terör nedeniyle mezraların boşaltılması sıkıntı yarattı. Devlet gerekli önlemleri alırsa Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacı ortadan kalkar. Beş yıl sonra ihraç edecek düzeye gelinir.”

Şapa çözüm bulunamadı

Vural Görener, Türkiye’de 50-60 yıldır şap hastalığının olduğunu, hastalığın sığırların verimini yüzde 20, hatta daha fazla düşürdüğünü söyledi. Türkiye’de 50 yıldır şap hastalığı ile mücadele eden bir Şap Enstitüsü’nün bulunduğunu hatırlatan Vural Görener, “50 yıldır bu enstitüye para akıyor. Avrupa’dan hibe yardımlar da geliyor. Fakat şap hastalığı azalmıyor, artıyor. Şap hastalığı görülmeyen köy yok. 50 yıldır sorunlar halının altına süpürülüyor” diye konuştu.

En sağlıklı üretimi yapıyor

Devletin sektöre destek sağlayamadığını belirten Vural Görener, “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESDBİR) bir tahlil laboratuvarı kurmalıydı. Bu, sektörün imajını düzeltirdi. Ama olmadı” dedi.

Olumsuzluklara rağmen, Banvit’in 1985’te etlik piliç üretimine başladığı dönemde, Türkiye’de kişi başına piliç eti tüketiminin 1 kilo olduğunu, şimdi 19 kiloya yükseldiğini kaydeden Görener, “Bu, Türk sanayisinin başarısı. Dünyanın en sağlıklı piliç eti Türkiye’de üretiliyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı