Beden Sağlığı Türkiye'de domuz gribi yatıştı

Türkiye'de domuz gribi yatıştı

Paylaş
Türkiye'de domuz gribi yatıştı

Sağlık Bakanı Akdağ, domuz gribinin artık tamamen yavaşladığı söyledi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinin Türkiye’de artık tamamen yavaşladığını, salgının yatıştığını bildirdi.

Akdağ, Sağlığın Geliştirilmesi ve Teşviki Çalıştayına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Şubat ayının sonuna yaklaşıyoruz, Türkiye’de domuz gribi vakaları bitiyor diyebilir miyiz, artık gündemden çıktı, bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine de Akdağ, şu bilgileri verdi:

"Domuz gribi bir salgın olarak Türkiye’de artık tamamen yavaşlamış durumda. Doğru, gündemimizden çıkmak üzere olduğunu da söyleyebiliriz. Yani asıl alevli dönemini geçirdik, yaşadık, o hususta aldığımız tedbirler vardı biliyorsunuz. Artık salgın Türkiye’de yatışmış durumda. İkinci, daha hafif bir dalga olur mu? Bilim adamlarımız bütün dünyada olduğu gibi bu konuyu da izliyorlar, takip ediyorlar."

AVANDİA MUAMMASI

"Kalp yetmezliği ve iskemik kalp hastalığına yönelik riskleri öne sürülen Avandia isimli ilacın toplatılması kararı alınıp alınmayacağı" sorusu üzerine de Akdağ, söz konusu ilacın 2007’den beri takip edildiğini, 2008’de de ilacın prospektüsüne belli hususların ilave ettirildiğini söyledi.

Akdağ, doktorlara "Özellikle kalp ve kalp damarları hastalığı bulunanlar için ilacın kullanımının doğru olmadığının" bildirildiğini ifade ederek, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün ayrıca doktorlara bir mektupla da bilgi verdiğini belirtti.

Söz konusu ilacın, şeker hastalığı için kullanılan ilaçların yetersiz kaldığı, dirençli hastalarda kullanıldığını kaydeden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla zaten her hasta için kullanılması söz konusu değil. Türkiye’de çok sayıda diyabet hastası var ve çok sayıda da ilaç kullanılıyor. Bu ilaç yılda 1 milyon kutunun daha altında satılıyor. Şu anda ilgili bilimsel kurullarımız piyasadan çekmeyle ilgili bir karar almış değiller. Kullanımıyla ilgili kısıtlamalar var. Dirençli hastalar için mecbur kalındığında kullanılabilen ilaç grubundan, benzeri başka ilaçlar da var. Doktorlarımızın itina etmesi, üzerinde dikkatle durması gereken bir ilaçtan bahsediyoruz."

İlacın yan etkilerinin de takip edildiğini açıklayan Akdağ, şimdiye kadar ciddi yan etki bildirimi olmadığını belirtti.

AA

Haberin Devamı