Ekonomi Türkiye'de ilk altın çilek hasadı

Türkiye'de ilk altın çilek hasadı

Paylaş
Türkiye'de ilk altın çilek hasadı

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta bir kuruyemişçiden satın almasıyla ünlenen, 'altın çilek' olarak bilinen yer kirazı Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki hasat edildi

Sofralık ve reçellik çilek üretiminin de yaygın olduğu Silifke'de, 2 dönüm alanda yetiştirilen ‘altın çilek’i yetiştiren Resul Saygılı'nın serasındaki hasadına katılıp, inceleme yapan Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, ithalatı yapılan yer kirazının Türkiye’de ilk defa 2 yıl önce Silifke’de üretimine başlandığını söyledi.

Yer kirazı üretiminin yanında fidesinin yetiştirilerek Denizli, Bursa ve Alanya, Antalya ve Konya’ya 500 bin adet gönderildiğini belirten Gün, ilçede altın çilek üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yer kirazının üretim maliyetinin çok düşük, getirisinin yüksek olduğunu vurgulayan Gün, serada bir dönüm yer kirazı maliyetinin fide, ilaç, gübre, işçilik dahil toplam 2 bin 500 TL civarında olduğunu, bir dönümlük seradan 20 bin TL’nin üzerinde gelir elde edildiğini söyledi.

Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazının C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 şeker ihtiva etmesi sebebiyle sağlık açısından çok yararlı olduğunu vurgulayan Gün, “Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenlemesi faydalarından sadece bir kaçı. Yer kirazı bitkisel ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor” diye konuştu.

Mehmet OKUR/Mersin (DHA)

Haberin Devamı