Hakan Çelik Türkiye'de iyi şeyler de oluyor...
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'de iyi şeyler de oluyor...

Başkentin göbeğindeki vaha

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, önceki gün gazetelerin Ankara temsilcilerini kahvaltıya davet etti. Başkentin Lodumlu bölgesinde “Küçük Ev” adı verilen yemyeşil kampus alanında bir araya geldik. Tarım Bakanlığı’nın buradaki arazisi, şehrin göbeğinde göletleri ve yüksek ağaçlarıyla adeta bir akciğeri gibi işlev görüyor.

Mehdi Eker, bize Tarım Bakanlığı tesislerinde bulundurdukları çalışkan “Bambus arıları”nı gösterdi. Bu arılar kapalı ortamda yetiştirilen bitkilerin döllenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede hem bitki üretimi artırıyor, hem de aşırı kimyasal madde ve hormon kullanılmasının önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

Eker’in yaptığı açıklamalarda öne çıkan mesajlar şöyle:

- Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvanların toplam sayısı 40 milyonu buluyor. Bunların yaklaşık 11 milyonunu büyükbaş hayvanlar oluşturuyor. Her kurban bayramında yaklaşık 3 milyon hayvan kesiliyor. Hayvanların tamamı şap hastalığına karşı yılda iki kez aşılanıyor. Ayrıca hayvanlarla ilgili bütün bilgiler kulaklarına takılı bulunan iki küpede yer alıyor. Şap hastalığı tamamen ortadan kaldırılamadığı için halen AB ülkelerine süt ve et ihracatı yapılamıyor. Ayrıca et fiyatları kaçak kesim nedeniyle yükseliyor...

- Tarımda dünyada söz sahibi ilk sekiz ülke arasındayız. Tarım ve hayvancılık konusunda halen Avrupa Birliği’ne üye Polonya, Romanya ve Bulgaristan’dan daha iyi durumdayız. Türkiye yılda 11.4 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Ülkemizde gıda sektöründe faaliyet gösteren 37 bin işletmeden 33 bini Avrupa Birliği’ne uyumlu...

Gençlere iş imkanı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, 24’teki televizyon programıma konuk oldu ve çok önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin istihdam yaratmasının önündeki en büyük engelin mesleksizlik problemi olduğunu söyledi. Kayıt dışı çalışma oranını yüzde 47’den 43’e çektiklerini, hedeflerinin yüzde 20’ler olduğunu anlattı. Kriz zamanında 1 milyon 200 bin insana iş imkanı yarattıklarını söyleyen Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ile çalışarak Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) ile 5 yılda 1 milyon işsize istihdam sağlamayı amaçladıklarını açıkladı. Bakan Dinçer, fazla mesainin azaltılması yoluyla da gençlere iş yaratmak istediklerini, part time çalışma şeklini teşvik edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta pazarlık iddiası yalan

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın geçen hafta Brüksel’de Egemen Bağış ile bir araya geldiği ve bu görüşmede bazı pazarlıkların yapıldığına dair haberler önce Rum basınında sonra da Türkiye’deki gazetelerde yayınlandı. İddialar; Kıbrıs’ta Türklerin elinde bulunan Maraş’ın Rumlara verilmesine karşılık Ankara’nın AB ile yürüttüğü müzakerelerde bazı başlıkların açılmasına izin verileceği yönündeydi. Brüksel’deki bu temasları neredeyse dakika dakika izlediğim için şunu söyleyebilirim; Bağış ile Hristofyas arasında böyle bir görüşme olmadı. Bağış, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Türkiye’nin “Gıda Güvenliği” faslının açılmasına dair görüşmeler yapıyordu. Zaten Avrupa Birliği Genel Sekreterliği de, görüşme yaşandığına dair haberleri yalanladı. Kıbrıslı Rumlar, KKTC lideri Derviş Eroğlu’nu pasifize etmek ve görüşme sürecini tıkamak için bu iddiaları ortaya atıyor olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder