Sağlık 'Türkiye'de kanserle ilgili veriler doğru tutulmuyor'

'Türkiye'de kanserle ilgili veriler doğru tutulmuyor'

Paylaş
'Türkiye'de kanserle ilgili veriler doğru tutulmuyor'

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Koca "Türkiye'de kanser hastalığının arttığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Bunun sebebini ise sağlıksız kanser hastalığı verileridir. Verilerin toplanmasında Tunus ve Tanzanya gibi ülkelerle aynı seviyedeyiz" dedi

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nde konuşan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Koca, Türkiye'de kanserle ilgili verilerin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek Türkiye'nin sağlık politikasının önceliklerinin farklı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

'TUNUS VE TANZANYA'YLA AYNI SEVİYEDEYİZ'

Koca “Türkiye'de kanser hastalığının arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmıyor. Bunun sebebini ise sağlıksız kanser hastalığı verileridir. Türkiye'deki kanser sıklığı verileri doğru değil. Bizim bilgi sistemimiz kötü bir sistemde çalışmaktadır. Veriler bölgesel olarak toplandığı için doğru sonuçlar vermiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölen vatandaşların hangi hastalıktan veya hangi kanser türünden öldüğüne dair istatistikleri tutmuyor. Verilerin toplanmasında Tunus ve Tanzanya gibi ülkelerle aynı seviyedeyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ortalama yaşam süresinin arttığını belirten Koca, ayrıca “Yaşam süresinin artmasıyla yaşlı insan sayısı da arttı. Tabii özel durumlar dışında kanser yaşlılık hastalığı. Böyle olunca da kanserden ölen insan çokmuş gibi görünüyor. Ama bu doğal bir sonuç aslında" dedi.

Haberin Devamı