Gündem Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın hayatını yazdı

Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın hayatını yazdı

Paylaş
Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın hayatını yazdı

Türkiye'nin yüz nakli yapılan ilk kadın hastası Kahramanmaraşlı Hatice Nergis (23) hayatını yazdı. Nergis, başkalarına örnek olsun diye yaşadıklarını anlattığı ve 'Sadece nefes almak istemiyorum, yaşamak istiyorum' adını verdiği kitabının yayınlanması için yardım bekliyor

Ayaklıcaoluk Mahallesi’nde yaşayan 7 çocuklu Hasan Hüseyin ile Fatma Türkan Nergis çiftinin 6’ncı çocukları olan Hatice Nergis, 15 yaşındayken çiftçilik yapan babasının av tüfeğinin ateş alması sonucu sol gözünü, çenesini, burnunu, damağını ve üst dudağını kaybetti. Hatice Nergis’e 17 Mart 2012 tarihinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda, Doç. Dr. Selahattin Özmen başkanlığındaki 12 kişilik ekip tarafından İstanbul’da intihar eden Moldova asıllı Türk vatandaşı 2 çocuk annesi Olga Aygün’ün yüzü nakledildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yüz nakli yapılan ilk kadın hastası olarak literatüre geçen Hatice Nergis, ilk ameliyatın ardından geçirdiği onlarca operasyonla yeni yüzüne alıştı. Aynı zamanda Türkiye’deki yüz nakli yapılan 3’üncü hasta olan Hatice Nergis, yeni yüzüyle toplum arasına yeniden çıkarak hayata tutunmayı başardı.

Doktor olmak isteyen ancak geçirdiği kaza sonrasında tedavi süreci nedeniyle eğitimini ortaokul son sınıfta iken terk eden Hatice Nergis, başkalarına örnek olması amacıyla hayatını 1 yılda yazarak kitap haline getirdi. ’Sadece nefes almak istemiyorum, yaşamak istiyorum’ adını verdiği kitapta yaşadığı kaza ve sonrasındaki zorluklar ile hayat mücadelesine yer veren Hatice Nergis, zor şartlarda bile ayakta durulabileceğini anlatıyor.

Haberin Devamı

’İLGİLİLERİN YARDIMINI BEKLİYORUM’

Yayınlanmasını hayal ettiği kitabını tamamladığını ancak yayınevi bulamadığını kaydeden Hatice Nergis, yardım beklediğini söyledi. Yüz naklinin ardından insanların içine daha rahat çıktığını ve sosyalleştiğini belirten Nergis, "Başarılı operasyon geçirdim. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Aynaya rahat bakabiliyorum. İnsanların içine daha rahat çıkabiliyorum, daha çok sosyalleştim. Kendimi ailemin yanında daha iyi hissediyorum. Nakil olduktan sonra yaşadıklarımı anlatacağım bir kitap yazmak istediğimi açıklamıştım. Başımdan geçen tüm olayları yazdım. Kitabımda nakil öncesi ve sonrasında yaşadıklarımı paylaştım. Başkalarına örnek olsun diye çok sayıda anımı yazdım. Kitabımı şu anda ’Sadece nefes almak istemiyorum, yaşamak istiyorum’ diye adlandırdım ama ileride belki değişebilir. Kitabımı bitirdim ama yayınlatamadım. Şu an notlar halinde elimde duruyor. Yayınlatmak için bir yayınevi arıyorum. Bu konuda ilgililerin yardımını bekliyorum. Çünkü tek başına olacak bir iş değil. Kitabımın yayınlanmasını çok istiyorum, yayınlanırsa çok sevinirim" dedi.

’EĞİTİMİME DEVAM EDİP ÇALIŞMAK İSTİYORUM’

Nergis, kaza nedeniyle ortaokul son sınıfta bırakmak zorunda kaldığı eğitimine devam edip çalışmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Mart ayında tekrar bir operasyon için Ankara’ya gideceğim. Umarım daha öncekiler gibi başarılı geçer. İnşallah sağlığıma biraz daha kavuştuktan sonra eğitimime kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Şu süreçte de eğitimime devam edebilirim ama öncelikle kitabıma yoğunlaştım. Bu sürede kitabımı yazıp bitirdim. Kendimi biraz daha toparladıktan sonra eğitimime de kaldığım yerden devam edip çalışmak istiyorum. Sağlığım çok şükür günden güne daha iyiye gidiyor. Benim de çalışabileceğim mutlaka bir ortam vardır. Hem sağlık açısından, hem sosyalleşme, hem de maddi ve manevi kendime yardımcı olmak adına çalışmayı düşünüyorum. Elbette benim de yapabileceğim bir iş vardır."

Mücahit YOLCU / DHA