Gündem Türkiye'deki seks işçileri BM'den prezervatif istedi

Türkiye'deki seks işçileri BM'den prezervatif istedi

Paylaş
Türkiye'deki seks işçileri BM'den prezervatif istedi

Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz prezervatif dağıtma uygulamasına son vermesi üzerine, Türkiye'deki seks işçileri Birleşmiş Milletler'e başvurdu: Bizim bakanlık vermiyor, siz prezervatif verin

1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde bazı seks işçileri ve sivil toplum kuruluşları (STK), Birleşmiş Milletler’e (BM) ilginç bir başvuruda bulundu. Başvuruyu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği yaptı. Dernek başkanı Buse Kılıçkaya, Türkiye’nin 2006’da global fondan 3.9 milyon dolar hibe aldığını, bu paranın bir kısmının ilgili derneklere paylaştırıldığını kaydetti. Kılıçkaya, “O dönemde çok sayıda prezervatif de geldi. Bunlar derneklere dağıtıldı. O dönemde özellikle HIV bulaşma ihtimali olan seks işçileri çok rahatladı” dedi.

BM: KARŞILAYAMAYIZ



Ancak artık sağlık bakanlığı kurumlarının ücretsiz prezervatif dağıtmadığını, bu nedenle başta seks işçileri olmak üzere pek çok kesimin hastalık riskinin arttığını savunan Kılıçkaya, sorunun çözümü için BM’ye başvurduklarını açıkladı. BM’den ücretsiz prezervatif vermelerini istediklerini kaydeden Kılıçkaya, “Ancak BM böyle bir çalışmaları olmadığı için talebimizi karşılayamadı” bilgisini verdi.

‘HALK SAĞLIĞINDAN ALABİLİRLER’



Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise, Hürriyet’in, “Ücretsiz prezervatif dağıtımı sürecek mi, seks işçileri ve diğer kesimlerin talepleri nasıl karşılanacak” sorusuna, aile hekimliklerine ücretsiz prezervatif gönderildiği, isteyen vatandaşların oradan alabilecekleri yanıtını verdiler. Bakanlık yetkilileri, isteyen derneklerin yine Halk Sağlığı Müdürlükleri’nden tutanak karşılığı toplu alım da yapabileceklerini belirttiler.

‘BU ÖLÜME TERK’



Kırmızı Şemsiye Derneği Başkanı Kemal Ördek ise, bakanlığın yaklaşımının sorunu çözmediğini, seks işçilerinin sağlık kurumlarında zaman zaman kötü muamele ile karşılaştığını savundu. Ördek, “Üç kere Halk Sağlığı Kurumu’na başvurduk, görüşemedik. Bizi muhatap almak istemiyorlar. Başvurularımıza, ‘Biz sizinle görüşürsek ya da prezervatif dağıtırsak fuhuşu meşrulaştırmış oluruz’ demek istiyorlar. Bu seks işçilerini ölüme terk etmek demek” görüşünü savundu.

Saatte 50 kadın AIDS oluyor



RESMİ rakamlara göre, Türkiye’de 2013 yılının ilk 6 ayında 587 kişi HIV ile enfekte (bulaşma) oldu. Resmi rakamların dışında Türkiye’de toplamda 20 bin kişinin HIV ile yaşadığının tahmin edildiğini söyleyen BM UNAIDS Türkiye Sorumlusu Ela Aktürkoğlu, dünyada her saat 50 yeni genç kadının HIV ile enfekte olduğunu belirtti.

Hürriyet

5