Dünya Türkiye'den ABD'de 'diyalog açılımı'

Türkiye'den ABD'de 'diyalog açılımı'

Paylaş
Türkiye'den ABD'de 'diyalog açılımı'

Dışişleri Bakanı, ABD'deki Türk temsilcilere, 'Ermeniler dahil herkese açılım yapın' talimatı verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Amerika’daki büyükelçi ve başkonsoloslardan, Ermeni diasporası dahil "herkese açılmalarını" ve "diyaloğu güçlendirmelerini" istedi.

Buna göre, özellikle belirli bir tarafta yer almayan Ermenilere yönelinelecek, başkonsoloslar üniversitelerde verdikleri konferansları artıracak, konu üzerinde çalışan akademisyenlerin karşıtlarıyla temas kurması yoluna gidilecek.

Bakan Davutoğlu, Washington temasları çerçevesinde, Ottawa ve Washington büyükelçileri ile Toronto, Houston, Los Angeles, New York, Chicago ve yeni açılacak Boston başkonsolosluğunun başkonsoloslarıyla toplantı yaptı.

TÜRKİYE'NİN DURUŞUNU ANLATIN

Toplantıda, büyükelçi ve başkonsoloslara, "herkese açılma" talimatı veren Bakan Davutoğlu, "Ermeni, Makedon, Arnavut, Filistinli olsun, herkese gidilmesi ve Türkiye’nin duruşunun anlatılmasını" istedi.

ABD’deki Ermeni tasarısının da ele alındığı toplantıda başkonsoloslar, Ermenistan ile normalleşme sürecinin başlatılmasının son derece olumlu sonuçlar doğurmaya başladığını ve bu sürecin diaspora içinde de dalgalanmaya yol açtığını söyledi.

Davutoğlu toplantıda, diaspora dahil Ermenilerle temas kurulması ve diyaloğun güçlendirilmesini istedi. Buna göre büyükelçi ve başkonsoloslar, "(soykırım) iddiasından kazanç sağlayanlar, Türkiye’den göç etmiş ama halen bağı bulunanlar ve ortada olan gruplar" olmak üzere 3 görüşe ayrılan diasporada, özellikle orta gruba yönelecek. Büyükelçi ve başkonsoloslar bu gruplara ulaşarak diyalog imkanı arayacak.

'DİASPORA ERMENİLERİ OLMADAN OLMAZ'



Diplomatik kaynaklar, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini diaspora Ermenileri olmaksızın tamamlamanın mümkün olmadığına işaret ederek, bu nedenle diyalog kurulabilecek gruplarla temasa geçmeye çalışılacağını ifade ediyor.

Son dönemlerde karşı tarafların resepsiyon davetlerine daha fazla katılan başkonsoloslar, diyaloğun artması için üniversitelere giderek konuşmalar da yapacak. Diplomatik kaynaklar, "bu konferansların gerilimli geçebileceğini, ancak ’sabit görüşlü gruplar’ hariç, diyalog kurulmaya başlanacağını" belirtiyorlar. Bu konuda çalışan akademisyenler de karşıtlarıyla temas arama yollarına gidecek.

Öte yandan toplantıda, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden çıkan kararın olası diyaloğu güçleştirdiği ve sürece zarar verdiği tespiti de yapıldı. Toplantıda başkonsoloslar, bu karar gibi üçüncü tarafların ön yargılı yaklaşımlarından "biraz mustarip" olduklarını ifade ederken, bu tür yaklaşımların azalması gerektiği konuşuldu.

AA

2

Haberin Devamı