Ekonomi Türkiye'den İsrail'e enerji resti

Türkiye'den İsrail'e enerji resti

Paylaş
Türkiye'den İsrail'e enerji resti

Türkiye'den İsrail'e enerji resti

Amerikan Enerji Bakanlığı, Türk - Amerikan Konseyi ve Türk - Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen İstanbul Güneydoğu Avrupa ve Kafkaslar Enerji Verimliliği Konferansı İstanbul'da başladı. Konferansa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Yıldız, İsrail ile yaşanan gerginliğin ardından, "Biz enerjide İsrail ile ilgili süreç normalleşinceye kadar bir projenin gelişimini düşünmüyoruz. İster Manavgat'taki suyun kullanımıyla alakalı isterse de, Mavi Akım 2 'nin yani gaz taşımacılığının bir süreci başlatmak niyetinde değiliz" ifadesini kullandı.

Yıldız konferansa verilen arada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldız, ilk olarak Azerbaycan ile imzalanacak

ALİYEV VE PUTİN GELİYOR

Enerji anlaşmasıyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Yıldız, "Önümüzdeki pazartesi, salı hem Aliyev, hem Putin, hem Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin İstanbul'da bulunacaklar. Sayın Başbakanımızın heyetinden bu tür konular konuşulacak" dedi.

Yıldız, " İnşallah hep beraber Azeri gazının Şah Deniz 2 yani 2016 - 2017'den sonra üretilecek Şah Deniz 2 gazının hem Türkiye'de kullanımı hem de Türkiye üzerinden Avrupa'da kullanımıyla alakalı bir anlaşma yapılmış olacak. Bu bölgemizdeki en önemli anlaşmalardan biridir. Şu anda kullandığımız Şah Deniz 1 gazının fiyatı , dağılımıyla alakalı ve miktarıyla alakalı birtakım konular da gündeme gelecek " diye konuştu.

" İSRAİL İLE İLGİLİ PROJELERDE ÇABA SARFETMEYECEĞİZ "

Yıldız, yolcu gemilerine müdahale sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili, "Bu yaşadığımız, bu son 3 günlük gelişmelerle alakalı. Biz enerjide İsrail ile ilgili süreç normalleşinceye kadar bir projenin gelişimini düşünmüyoruz. İster Manavgat'taki suyun kullanımıyla alakalı isterse de, Mavi Akım 2 'nin yani gaz taşımacılığının bir süreci başlatmak niyetinde değiliz. Bizim öncelikle orada insan odaklı bırakın başka konuları son derece insani konulardan bahsederken zorlandığımız bir ortamda böyle projelerden bahsetmenin zamanı değildir diye düşünüyorum.

Bu ilişkilerin normalleşmesini ümit ediyorum. Bunun adımlarını Türkiye fazlasıyla atmıştır. İsrail'den de daha fazla adım atılmasını beklemek en tabii hakkımızdır diye düşünüyorum .Son 2 günlük duyduklarımızın bizi daha da fazla sıkıntıya soktuğunu söyleyebilirim " dedi. " Özel sektöre projelerinizi askıya alın gibi bir telkinde bulundunuz mu ? " sorusuna ise Yıldız, " Şu anda böyle bir yönlendirmede bulunmadık. Bununla alakalı konularda çalışmaktan ziyade teşhis koymamızın daha doğru olacağını arkadaşlarıma söyledim.Bunlarla alakalı şu anda bu haliyle çaba sarfetmeyi düşünmüyoruz. " dedi.

SALDIRIDA URANYUM TAKASI ANLAŞMASININ DA ETKİSİ VAR MI?

Bir gazetecinin yaşananların nedeninin Türkiye'nin İran'ı uranyum takası konusunda desteklemesi olup olamayacağı sorusuna Yıldız, " Bizim bir tek amacımız var. Özellikle bölgemizde istikrarın tesis edilmesinde kilit ülkenin Türkiye olduğunun biz farkındayız. O yüzden bu sorumluluğumuzu bu bilincin eksilmeden devam edeceğini düşünüyorum. Ben ilişkisi olmadığını ümit etmek istiyorum" diye konuştu.

İran'ın uranyum takasıyla ilgili konunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine gelmesiyle ilgili olarak ise Yıldız, " Bu konuda İsrail özür dileyinceye kadar ben bu konuda pişman oldum ve yanlış bir tasarruf kullandım deyinceye kadar Sayın Başbakanımız bu işin peşinin bırakılmayacağını belirtti. Herkesin yaptığının kendi yanına kar kalmayacağının bir kere bilinmesi lazım. " dedi.

" İKİ MADENCİ ASANSÖR BOŞLUĞUNDA ARANACAK "

Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında 2 işçinin aranmasıyla ilgili olarak olduğuyla ilgili ise Yıldız, " Sürekli arkadan beslenen kömür göçüğünün temizlenmesiyle beraber, burada çıkmazsa o iki kardeşimizin bulunacağı yalnızca bir yer kalıyor. 740 metrelik ve şu anda su seviyesinin yükseldiği asansör boşluğuyla ilgili husustur. İnşallah orada olmasını ümit etmiyorum ama eğer oradaysa da, oraya da arkadaşlarımız ulaşmışsa da biraz zaman alacak ama oraya da ulaşacağız " diye konuştu.Kömür madenlerinin kapatılıp kapatılmayacağı yönündeki bir soruya ise Yıldız, " Bizler yeni bir çözüm önerisi sunmadan, buradaki sosyal yaşamı etkileyecek herhangi bir tasarrufta bulunmamız sözkonusu olabilemez. " yanıtını verdi.

Yıldız, Azeri gazıyla ilgili olarak yeni fiyatlamanın nasıl olacağı sorusuna da yanıt verdi. Yıldız, " Uluslararası değerlerin altında kalmaksızın hem Azeri kardeşlerimizin hem de Türkiye'deki iki ülkenin menfaatini dikkate alan bir fiyat mekanizması oluşturduk" dedi.

Gazın Rusya ve İran'dan alınan gazlardan daha ucuz olup olmayacağı sorusuna Yıldız, " Daha ucuz ve daha pahalı kaldığı zamanlar var. Birbirine eşit fiyat mekanizmaları değil. Hem İran hem Rusya hem Azerbaycan, Cezayir ve Nijerya'yı da katarsak bunların paçal maliyetinin vatandaşımıza yansıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. " şeklinde konuştu

AKKUYU'DAKİ NÜKLEER SANTRALDE GELİNEN AŞAMA

Akkuyu'daki nükleer santral çalışmasında gelinen noktasıyla ilgili olarak da konuşan Yıldız, " Hükümetler arası anlaşmayı Sayın Medvedev'in Türkiye ziyaretinden imzalamış olmamızdan sonra, TBMM Genel Kuruluna aktarılıyor. Dışişleri Komisyonundan geçtikten sonra Genel Kurula inecek. Ümit ediyorum ki, Meclis tatile girmeden önce onu mutlaka Genel Kurul gündeminden geçiriyor olmamız lazım. " dedi.

Pınar ÇITAK KOYGUN - İSTANBUL DHA

4

Haberin Devamı