Dünya 'Türkiye'den Yemen'e 16 bin silah' iddiası

'Türkiye'den Yemen'e 16 bin silah' iddiası

Paylaş
'Türkiye'den Yemen'e 16 bin silah' iddiası

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) polisinin, Türkiye'den Yemen'e 16 bin silah gönderilmesiyle ilgili bir planı bozduğu öne sürüldü

AFP ajansının haberine göre, Dubai Emniyet Müdürü General Dahi Halfan, kendisine bağlı birimlerin, Şii direnişçilerin bulunduğu Yemen'in kuzeyine 16 bin tabanca gönderme girişimini engellediğini açıkladı. Haberde, sahte markalı tabancaların Türkiye'de üretildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Associated Press haber ajansı ise gemiyle getirilen 4.36 milyon dolar değerindeki silahların Türkiye'de yüklendiğini bildirdi. Ajans, geminin Mısır'daki bir limana uğradıktan sonra BAE'ye ulaştığını belirtti.

Dubai Emniyet Müdürü Halfan, deniz taşımacılığında kullanılan bir konteynerın içinde bulunan silahların iki hafta önce Dubai'deki bir depoda ele geçirildiğini söyledi.

Yakalanan silahların fotoğraflarını Dubai'deki bir basın toplantısında kamuoyuyla paylaşan Halfan, olayla bağlantılı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde oturan 1'i Türk, 5'i Arap 6 kişinin tutuklandığını ifade etti. Silahların Yemen'in Saada kentine gittiğini belirten Halfan, "Sevkiyatın hangi tarafa olduğunu söyleyemeyiz ama hükümete olmadığı kesin" diye konuştu.

Haberin Devamı

ALICI BELLİ DEĞİL

Dubai hükümeti söz konusu silah sevkiyatını bölgede ortaya çıkarılan en büyük silah sevkiyatı olduğunu belirtirken, Dubai Emniyet Müdürü Halfan, yaklaşık 7 yıldır hükümete karşı silahlı mücadele içinde olan Havti isyancılarına gönderilmiş olabileceğini söyledi.

Ancak Halfan, alıcının, yasa dışı perakende silah satışı yapan aracılar olma olasılığının da bulunduğunu belirtti. Yemen'de yaşanan gerginlikten dolayı, silah kaçakçılarının bu ülkede çok sayıda müşteri kazandığını söyleyen Halfan, "Yemen'de iyi bir pazar var. Satmak istersen alıcı da bulursun" diye konuştu.

Yemen'in kuzey bölgelerindeki ayrılıkçı Şiiler ve Sana hükümetine bağlı güvenlik güçleri arasında 2004'ten beri süren çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti, 250 binden fazla insan göç etmek zorunda kaldı.

Yemen'de 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifası talebiyle haftalardır devam eden gösterilerde ise hükümetin güçlerinin sert müdahalesi sonucu onlarca kişi öldü.

Kişi başına düşen silah sayısı bakımından dünyada ikinci sırada bulunan Yemen'de, 23 milyonluk nüfusun yarısına yakınının tabanca sahibi olduğu belirtiliyor.

BÜYÜK GÖSTERİ HAZIRLIĞI

Bu arada Yemen'de yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı gibi şikayetlerin tetiklediği iktidar karşıtı protestolar başkent Sana'da Devlet Üniversitesi'nin önündeki meydanda bugün de devam etti.

Haberin Devamı

Cuma günü 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan sonra Devlet Salih karşıtlarının yarın aynı meydanda cuma namazı sonrası büyük bir gösteriye hazırlandığı bildirildi.

Yemen'de bugün ayrıca ülkenin güneydoğusundaki Mukalla bölgesinde ordu ve Devlet Başkanı Salih'e bağlı muhafız alayı askerleri arasında çatışmada çıktığı bildirildi. Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, çatışmada 2'si muhafız alayından toplam 3 askerin yaralandığını ifade etti.

Aynı bölgede önceki gün çıkan çatışmada iki asker ölmüştü.