Gündem 'Türkiye'nin alternatif yolları var'

'Türkiye'nin alternatif yolları var'

Paylaş
'Türkiye'nin alternatif yolları var'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin alternatif yolları bulunduğunu belirterek, "Diğer ülkeler bizim sahip olduğumuz alternatiflere sahip değiler. O zaman biz güçlüyüz. Bu yüzden müzakere masasında dik durmamız gerekiyor. Haklarımızı savunmamız gerekiyor" dedi


Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 38. Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da yapıldı. Toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekilleri ile sektör paydaşları katıldı.

"TÜRKİYE’NİN ALTERNATİFLERİ VAR"

Genel Kurul’da konuşan Bakan Lütfi Elvan, karayolu taşımacılığının 77 milyonu ilgilendiren bir sektör olduğunu ve diğer sektörlerle etkileşim içinde olduğunu vurguladı.

Taşımacılıkta Türkiye’nin alternatif güzergahlara sahip olması gerektiğine işaret eden Elvan, "Bir tarafta İran, Irak ve doğuya açılan kapılarımız var. Diğer tarafta batıya açılan kapılarımız var. Türkiye öyle bir konumda ki, Türkiye’nin alternatifleri var. Avrupa’ya çıkarken alternatifiniz var. Avrupa’ya girerken de alternatifiniz var. Doğu içinde alternatifiniz de var. İran’da sıkıntı çektiğiniz anda Gürcistan tarafından alternatifiniz var. Bizim bunları hazır hale getirmemiz gerekiyor. Diğer ülkeler bizim sahip olduğumuz alternatiflere sahip değiler. O zaman biz güçlüyüz. Bu yüzden müzakere masasında dik durmamız gerekiyor. Haklarımızı savunmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Karayolu taşımacılığında Türk TIR’larının Avrupa Birliği ülkelerinde yaşadığı sorunlara da değinen Bakan Elvan, "AB’nin tüm anlaşmalarına baktığımızda, Türkiye için ve Avrupa ülkeleri için geçerli bir husus, ama ben malımı satmak istiyorum, malımın geçişine izin verilmiyor. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bunun mücadelesini vereceğiz" dedi.

Bakanlar Kurulu’nda bu konuyu gündeme getirdiğini belirten Elvan, "Teknik düzeyde AB Bakanlığımız ile Ulaştırma Bakanlığımız bir çalışma başlatacak. Komisyon nezdinde bazı çalışmalarımız olacak, bu konuda güçlü adımlar atacağız. Çünkü biz haklıyız" diye konuştu.

"SİYASİ KARARLILIK"

"Tüm bunları gerçekleştirmenin yolu siyasi kararlılıktan geçer" diyen Elvan, "Elbette ben bürokratlarımla övünüyorum. Ama bu işler bürokratların vereceği kararlarla yürümez. Bu işler siyasi kararlarla yürür" dedi.

Ümit TÜRK / İstanbul, (DHA)