Gündem Türkiye'nin ciğerleri yandı

Türkiye'nin ciğerleri yandı

Paylaş
Türkiye'nin ciğerleri yandı

Türkiye'de 11 ayda çıkan 2 bin 409 yangında 10 bin 414 hektar ormanlık alan zarar gördü

Orman Genel Müdürlüğü'nün derlediği bilgiye göre, bu yıl orman yangınlarının büyük çoğunluğu kıyı şeridindeki alanlarda çıktı. Ocak ve kasım ayları arasındaki 2 bin 409 yangında 10 bin 414 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Haberin Devamı

Haziran ve ağustos aylarında yoğunlaşan yangınların büyük çoğunluğunun nedenini düşük nem, sıcak hava ve rüzgar oluşturdu. Orman Genel Müdürlüğü, her yıl uyguladığı tedbirleri bu yıl da artırarak sürdürdü. Hassas bölgelere dağıtılan 14 küçük uçak, 6 amfibik uçak, 6’sı genel müdürlüğe ait 29 helikopter, 970 arazöz, 282 tanker arazöz, 467 ilk müdahale aracı, 184 dozer, 35 loader, köylerde bin 400 su tankerinden oluşan ekipman ile memur, işçi ve teknik elemanlardan oluşan 12 bin personel yangınlarla mücadele etti.

Riskli bölgelere yerleştirilen 776 gözetleme kulesi ve 66 kulede bulunan 132 kamera ile ormanlar 24 saat süreyle gözetlendi. Orman Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliğiyle nem, sıcaklık, rüzgar ölçümleri sonucunda günlük yangın riski haritaları ile seyyar müdahale araçları, yangın riski bulunan alanlarda devriye görevi yaptı.

Haberin Devamı

Orman Genel Müdürlüğü’nce ormanlarda ve çevresindeki 21 bin köyde yaşayan 7 milyon köylüye yönelik bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında bu yıl 300 bin kişiye eğitim verildi. Tüm önlemlere rağmen bu yıl da Türkiye’nin ciğerlerine ateş düştü. İstatistiklerde yangınların çıkış nedenleri arasında yüzde 58 ile ihmal ve dikkatsizlik ilk sırada yer alıyor.

'Yangınlar topraktaki tüm canlıları öldürüyor'

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut Sağlam, AA muhabirine anız ve orman yangınlarının topraktaki tüm canlıları yok ettiğini, mikro organizmaların sayısını da önemli ölçüde azalttığını söyledi. Mikroorganizmaların bir süre sonra eski düzeyine ulaşabildiğini ancak diğer canlıları geri getirmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Sağlam, şunları anlattı: "Yangınlarda yüzeydeki organik maddeler yandığı için toprak fakirleşir. Gerek orman gerekse anız yangınlarında topraktaki mikroorganizma faaliyeti çok azalır. Yangında zarar gören bir ormanın eski haline gelmesi yüzyıllar alıyor. Çok çabuk kaybedilen ama çok zor kazanılan bir varlık. Ormanlara sahip çıkmamız lazım. Türkiye, orman açısından zannedildiği kadar zengin bir ülke değil."

Haberin Devamı

AA