Ekonomi Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi

Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi

Paylaş
Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Asi Nehri’ni ve Akdeniz’i daha temiz tutmak için dev bir projeye imza attı. ‘Küçükdalyan-Narlıca Atıksu Arıtma Tesisi’ sayesinde hem çevre kirliliği önlenecek hem de Hataylılar tertemiz bir Asi Nehri’ne kavuşacak

ŞEBNEM BER

Haberin Devamı

Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentin gözbebeği Asi Nehri ve Akdeniz’i atıksulardan arındırmak için dev projelere imza atmaya devam ediyor. Bunun son örneği ‘Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör Hattı.’ Öyle ki tesis, dünyanın beşinci, Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük membran kapasiteli tesisi. Tesis sayesinde evsel atıksuların, ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ kriterlerine uygun arıtımı sağlanacak. Ayrıca sulama suyu kriterine sahip yaklaşık yüzde 99.99 giderim verimiyle Asi Nehri’ne deşarjı yapılacak.

ASİ NEHRİ TEMİZLENECEK

Hatay’ın en büyük sorunlarından biri de, mahalle atıksularının Asi Nehri’ne direkt deşarj edilmesi nedeniyle kirlilik ve kokunun oluşması. Tesis sayesinde çevre kirliliğini önleyeceklerini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Tesisimizin hatları ile Narlıca, Karaali, Kuzeytepe, Ekinci, Odabaşı, Güzelburç ve Dalyan mahallelerinden gelen atıksuları yönetmeliğe uygun olarak arıtacağız. Daha sonraki dönemlerde de Gülderen, Oğlakören, Küçükdalyan, Maşuklu, Dikmece, Açıkdere, Mansurlu mahalleleri ve Allazi Mahallesi’nin bir kısmını da toplayacak kanalizasyon şebeke hattını tesisimize bağlayacağız. Böylece bu mahallelerden gelen ve Asi Nehri’ni kirleten atıksuları arıtacağız ve halkımızı tertemiz bir Asi Nehri’ne kavuşturacağız” dedi.

Haberin Devamı

BAKTERİ KAÇIŞI YOK!

Bu tesisin özellikleri saymakla bitmiyor. Tambur eleklerle çok küçük katı parçacıklar bile ayrıştırılıyor ve havuzlarda kaliteli aktif çamur oluşumu sağlanıyor. Membran filtrasyonu sayesinde de çıkış suyuna bakteri kaçışı önleniyor. Bu sayede çıkış suyunun bahçe sulamada kullanılmasına da imkan sağlıyor. Ayrıca özel sistemler sayesinde çamur bertarafı için ayrılacak olan bütçe düştüğü gibi, yine özel sistemler sayesinde enerji sarfiyatı da oldukça düşüyor.

YÜKSEK VERİM

Türkiye’de yaygın olarak ‘uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistemleri’ kullanılıyor. Membran Biyoreaktör Sistemleri, yaklaşık yüzde 30 daha az alana sığıyor. Avantajı bununla da sınırlı değil. Yüksek oranda da arıtım verimi sağlıyor.

Haberin Devamı

HATAY 8 ARITMA TESİSİ KAZANDI

Hatay, Büyükşehir olduktan sonra kente 8 yeni atıksu arıtma tesisi yapıldı. Bu tesisler; İskenderun (Bekbele), Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin, Antakya (Serinyol) ve Küçükdalyan- Narlıca.