Beden Sağlığı Türkiye'nin en kirli havası o ilçede

Türkiye'nin en kirli havası o ilçede

Paylaş
Türkiye'nin en kirli havası o ilçede

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye'nin en kirli havaya sahip olan yerleşim yerini açıkladı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye'nin hava kirliğinin en yüksek düzeyde olduğu yerleşim merkezinin Dilovası İlçesi olduğunu, bunun da sanayi kuruluşlarının yeterince denetlenmemesi, kaçak kömür kullanımı, taşıt araçlarının yarattığı kirlilikle birlikte bölgede hava kirliliğinin had safhaya ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Boran Bozoğlu, Kocaeli ve Sakarya bölgesince yaptığı incelemelerle ilgili Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi'nde basın toplantısı yaptı. Dilovası'nda yaşayanların yılın 365 gününde sadece 55 gün temiz hava soluyabildiklerini söyleyen Bozoğlu, şunları söyledi:

"Kocaeli'nde 3 ölçüm istasyonu bulunmaktadır. Her istasyonda sınır değerler aşılmaktadır. İzmit merkezde bulunan istasyondaki ölçüm sonuçlarına göre partikül madde Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp 2014 yılı içerisinde tam 153 gün aşılmıştır. Avrupa Birliği'nde bu değer en fazla 35 gün aşılabilmektedir. 35'den fazla aşılması durumunda acil önlemler alınması gerekmektedir. Dilovası'nda ise durum çok daha vahimdir. 365 günün sadece 55 günü temiz hava solunabilmiştir. 69 gün ölçüm yapılmamıştır. 241 gün ise sınır değer aşılmıştır. Avrupa Birliği sınır değeri 2014 yılı içerisinde 241 gün aşılmıştır. 69 gün ise ölçüm yapılmamıştır. Yani Dilovalılar sadece 55 gün temiz hava soluyabilmiştir. Kocaeli OSB'deki istasyon ise 251 gün ölçüm yapmamıştır. Gerekçesi ise kamuoyu ile paylaşılmamıştır."

Haberin Devamı