Ekonomi Türkiye'nin enerjisi yabancıların favorisi

Türkiye'nin enerjisi yabancıların favorisi

Paylaş
Türkiye'nin enerjisi yabancıların favorisi

Bu yılın ilk yarısında Türkiye'ye 1.6 milyar dolarlık yabancı sermaye girdi. Bu paranın 424 milyon doları, özelleştirme ihaleleriyle ön plana çıkan enerji sektörüne gitti

İkinci imalat sanayi

Haberin Devamı

Türkiye’ye yılın ilk yarısında gelen yabancı yatırımcıların ağırlıklı bir kısmı, özelleştirme sürecindeki enerji sektörüne giriş yaptı. Altı ayda ülkeye giren 1 milyar 644 milyon dolar yabancı sermayenin 424 milyon doları elektrik, gaz ve su sektörüne yatırım yaptı. Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri bültenine göre, uluslararası doğrudan sermayenin en çok tercih ettiği diğer sektörler, 375 milyon dolar yatırımla imalat sanayi, 203 milyon dolarla da inşaat oldu.

En çok Fransa’dan geldi

Yabancı sermayedar ayrıca altı aylık dönemde toptan ve perakende ticaret, aracı kuruluşların faaliyetleri, gayrimenkul, ulaştırma, haberleşme ve depolama ile ilgilendi. Bu dönemde Türkiye’ye giren yatırımcı sermayenin yüzde 80.3’ü Avrupa Birliği (AB) kaynaklı oldu. En fazla sermaye 236 milyon dolarla Fransa’dan geldi, bunu 172 milyon dolarla Hollanda, 134 milyon dolarla İngiltere izledi. Uluslararası sermayeli 1383 şirket kuruldu. Yabancı sermayeli 97 proje belgelendirildi.

Haberin Devamı