Ekonomi Türkiye'nin geleceği Avrupa değil Asya'da

Türkiye'nin geleceği Avrupa değil Asya'da

Paylaş
Türkiye'nin geleceği Avrupa değil Asya'da

Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Profesör Masahiko Aoki, “Türkiye'nin, gittikçe güç kaybeden Avrupa Birliği'ne girme çabası içinde olmaması gerekir. Asya'nın yükselen güçleriyle işbirliği yaparsa Türkiye 2020'de önemli küresel güç haline gelebilir” dedi

Krizde dikkat çekti

Haberin Devamı

Asya’nın saygın ekonomistlerinden, Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Profesör Doktor Masahiko Aoki, Türkiye’nin ekonomik, stratejik ve enerji haritası bakımından eşsiz bir coğrafi konumda bulunduğunu, ancak ülkenin bu konumunu yeterince kullanamadığını söyledi. Masahiko Aoki, kriz sürecinde Türkiye’nin ekonomik performansını dikkat çekici bulduğunu ifade ederken, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik yönelimleri ile gelecek planlarına ilişkin, ‘alışılmışın dışında’ yorumlarda bulundu.

Üretim gücü önemli

Türkiye’nin, ‘gittikçe güç kaybeden’ Avrupa Birliği’ne (AB) girme çabasını yanlış bulan Masahiko Aoki şöyle konuştu: “Türkiye AB sürecinde, gerekli düzenlemeleri zaten gerçekleştirdi. Bundan sonra, Asya ekonomileriyle daha sıkı bir işbirliği içinde bulunması kendi çıkarına olacaktır. Çin, Hindistan, Rusya gibi Türkiye’nin de güçlü bir ekonomik performansı var. Bu nedenle Türkiye, 2020 yılına kadar dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirecek olan bu ülkelere yönelmeli.”

Haberin Devamı

Eğitime kaynak ayırın

Başta Çin ve Hindistan olmak üzere, Türkiye’nin Asya ülkeleriyle daha çok işbirliği yapmasını öneren Masahiko Aoki, “Türkiye, Asya’nın yükselen güçleriyle işbirliği yaparsa, 2020’de önemli bir küresel güç haline gelebilir” dedi. Masahiko Aoki, ucuz Çin malları ile rekabet etme çabasının hatalı olduğunu kaydederek, “Bunun yerine araştırma-geliştirmeye ve eğitime daha çok kaynak ayırmalı, sadece Türkler tarafından üretilebilen rekabet gücü yüksek ürünler ortaya konmalı” diye konuştu.