Gündem Türkiye’nin İdlib ödevi

Türkiye’nin İdlib ödevi

Paylaş
Türkiye’nin İdlib ödevi

İdlib’de Türkiye’yi çok önemli ve zor bir görev bekliyor. Bölgedeki radikal terör örgütleri HTŞ ve Türkistan İslam Partisi’nin çekilmesini Türkiye sağlayacak

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’deki zirvede varılan mutabakatın ardından Türkiye’nin bölgede izleyeceği yol haritası ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Soçi mutabakatının en önemli noktaları, radikal silahlı örgütlerin ağır silahlarını teslim ederek bölgeden çekilmesi ve bölgede ticareti hareketlendirecek M-4 ile M-5 otoyollarının açılması olarak görülüyor. Bu kapsamda 10 Ekim’e kadar İdlib’in yüzde 60’ını kontrol eden El Nusra Cephesi’nin kolu Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) ve Cisr eş Şuğur çevresinde bulunan Türkistan İslam Partisi (TİP) ile diğer muhalif gruplara ait ağır silahların teslim edilmesi gerekiyor. 15 Ekim’de ise radikal örgütlerin bölgeden çekilmesiyle 15-20 km olarak belirlenen silahsızlandırılmış bölge aktif olacak. Türkiye ve Rusya’nın ortak denetleyeceği bölgede devriyeler ve İHA’lar görev yapacak.

TAKVİYE ASKER GİDECEK

Bu kapsamda da 12 gözlem noktası bulunan Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığını artırması bekleniyor. Türkiye’nin gözlem noktalarında 80 ile 100 civarında, toplamda ise 1.200 kadar askeri bulunduğu tahmin ediliyor. TSK, son dönemde İdlib’deki gözlem noktalarını tank, roket atar, zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri araçlar ile donattı. Ayrıca bu noktalardaki mevziler betonlar duvarlarla çevrelendi. Bunun dışında özellikle sınır bölgelerine Fırtına obüsleri başta olmak üzere bir çok uzun menzilli kara unsurları da gönderiliyor.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN HEDEFİNDE ONLAR VAR

RUSYA’yı en çok rahatsız eden örgüt, aralarındaki Çeçen militanlar nedeniyle Türk İslam Partisi, Uygur, Tacik ve Özbeklerden oluşan yaklaşık bin kişilik militan sayısını son dönemde Çeçenlerle yükselten TİP’in 4 ile 6 bin arasında silahlı üyesi olduğu tahmin ediliyor. Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde kurulduktan sonra Afganistan ve ardından Suriye’ye yerleşen TİP’in, HTŞ’den daha radikal bulunduğu ve Rusya’nın ilk hedefi olduğu belirtiliyor.

MUHALİFLERLE HTŞ KARŞI KARŞIYA

İdlib’de binlerce kişi, Cuma namazının ardından rejimi protesto etmek ve özgürlük taleplerini yinelemek için meydanları doldurdu. Adreslerden biri olan İdlib’in Cisr El-Şuğur ilçesinde ise meydanda eylem yapan kalabalığa HTŞ üyeleri müdahale etti. HTŞ’liler, Özgür Suriye Ordusu bayraklarının kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine çıkan gerginlikte HTŞ’lilerin müdahale ettiği kalabalık, alandan ayrılmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

HTŞ'NİN SİLAHLI MİLİTAN SAYISI 40 BİN

Yaklaşık 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de, 70 binin üzerinde silahlı militan bulunduğu tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık 40 bini HTŞ’ye mensup.