Yaşam Türkiye'nin 'insansı' robotu hazır

Türkiye'nin 'insansı' robotu hazır

Paylaş
Türkiye'nin 'insansı' robotu hazır

'Türkiye'nin ilk insansı robotu', bugün Sabancı Üniversitesi'nde tanıtılacak

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre ‘Suralp’ adı verilen robot, üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Kemalettin Erbatur liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirildi.

‘Suralp’, bugün üniversitenin Tuzla Orhanlı’daki yerleşkesinde düzenlenecek toplantı ile tanıtılacak.

Haberin Devamı

İnsansı robotların en tanınmışı, 2003 yılında görücüye çıkan ASIMO. Asimo Japon otomotiv devi Honda’nın 20 yıllık çalışmalarının meyvesiydi. Şirket, iki ayağı üzerinde yürüyen ilk robotunu 1986 yılında geliştirdi. ASIMO’nun gövde oranları ve eklemleri insanınkileri andırıyor.

ASIMO, bu sayede ileri ve geri yürüyebiliyor, merdivenlerden çıkıp inebiliyor ve köşeleri dönebiliyor.

Radikal gazetesinde yer alan habere göre Türkiye’de çalışmaları süren bir diğer insansı robot projesi ise ‘robot çocuk iCub’. AB projesi kapsamında geliştirilen i-cub, 3.5 yaşında bir çocuğun hareket kabiliyetine sahip.

53 eklemini hareket ettirebilen i-Cub, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında ODTÜ’ye getirildi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde bir ekip, icub’a bir çocuk gibi karşısındaki insanın yaptıklarını tekrarlama özelliğini ekledi.

Haberin Devamı

Projede hedef çocuk robotun ‘Kutuyu ver’ ya da ‘Bardağı kaldır ’ türünden isim ve fillerden oluşan cümlelerle iletişim kurmasını ve önceden hiç görmediği nesne ve aletleri kullanabilmesini sağlamak.

(Radikal)