Dünya Türkiye'nin Libya konusunda 'dört kırmızı çizgisi'

Türkiye'nin Libya konusunda 'dört kırmızı çizgisi'

Paylaş
Türkiye'nin Libya konusunda 'dört kırmızı çizgisi'

Libya'ya düzenlenen hava ve deniz operasyonu öncesinde koalisyon güçleri Türkiye ile de yoğun bir görüşme trafiği yürüttü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak gün boyu yaşanan gelişmeleri iletti.

Haberin Devamı

Bugün yaşanan diplomasi trafiğinin ardından Libya'ya yönelik gelişmeleri yakından takip eden Türkiye de tutumunu dört ana çizgide muhataplarına iletti:

1. Libya, Irak olmasın, yani yaşanan süreç işgalle sonuçlanmasın.

2. Yapılan müdahale sınırlı olsun ve yalnızca Libya'da kardeş kanının akmasını engelleyici nitelik taşısın.

3. Düzenlenen operasyon, Libya'nın kaynaklarının paylaşılmak istendiği algısı yaratmasın.

4. Bölgesel hassasiyetler göz önünde tutulsun.

TÜRKİYE TAAHHÜTTE BULUNMADI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ABD'li ve İngiliz mevkidaşlarına, Türkiye'nin, 1973 no'lu BM kararının uygulanmasına büyük önem verdiğini söyledi. Ancak herhangi bir taahhütte bulunmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, bugün Paris'te düzenlediği basın toplantısında, müdahale kararının sivilleri korumayı hedeflediğini ve kara kuvvetlerinin kullanılmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Clinton, "Aralarında Türkiye'nin bulunduğu çok sayıda ülkeyi an be an gelişmelerden haberdar ettik, gerekli bilgilendirmeleri yaptık" dedi.

ULUSLARARASI MEŞRUİYET VURGUSU

Gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Davutoğlu'nun bugünkü görüşmelerde muhataplarına "gösterilecek tepkinin ve takınılacak tavrın uluslararası meşruiyet zemininde bölgesel katılım ve destek sağlanarak gerçekleştirilmesini istediğini, temel amacın sivil halka yönelik şiddetin önlenmesi ve sivil can kayıplarının durdurulması olması gerektiğini" söylediği belirtildi.

Dışişleri'nin açıklamasında, "Türkiye, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının ebediyete kadar dost kalacağımız kardeş Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla uygulanmasını teminen gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir. Bu doğrultuda gerekli hazırlık ve çalışmalar sivil ve asker makamlarımızla birlikte eşgüdüm içinde yürütülmektedir" denildi.