Sağlık Türkiye'nin 'şeker'i yükseliyor

Türkiye'nin 'şeker'i yükseliyor

Paylaş
Türkiye'nin 'şeker'i yükseliyor

Türkiye nüfusunun yüzde 7'sinin şeker hastası olduğu belirtildi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Armağan Tuğrul, Dünya’da ve Türkiye’de şeker hastası sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre ülke nüfusunun yüzde 7’sinin şeker hastası olduğu ifade eden Prof. Dr. Tuğrul, şunları kaydetti: "Türkiye’de nüfusunun yüzde 7’si şeker hastası. Bir yüzde 7 kadar da şeker hastalığına hazırlık aşaması olan glikoz intoleransı dediğimiz diyabet hastası adayı bir grup var.

Hastaya şeker tanısı koymadan ara bir dönem var. Glikoz intoleransı denilen bu dönemleri yakalamak diyabetin gelişmesi ve engellenmesi açısından çok önemlidir. Yani ülkemizde yüzde 15’lik bir grup tatlı tatlı dolaşıyor."

"DİYABET ÖNEMLİ BİR HASTALIK"

Prof. Dr. Tuğrul, diyabetin çok önemli bir hastalık olduğunu, önlem alınmadığı taktirde organ bozukluğuna ve hatta ölümlere de neden olabileceğini bildirdi. Şeker hastalığında belirli risk guruplarının olduğunu belirten Prof. Dr. Tuğrul, şöyle devam etti: "Özellikle tansiyonu yüksek, şişman, yağ düzeyleri yüksek, ailesinde şeker hastalığı olan kişiler risk gurupları içindedir.

Bu kişilerin belirli aralıklarla şeker taraması yaptırması gerekir. Diyabete önlem alınmazsa ölümlerle sonuçlanabilir. Bu nedenle diyabet hastası olan kişiler tedavileri için önerilen diyet ve egzersizlere uymaları ilaç ya da insülin tedavisine düzenli olarak yapmaları gerekir.

Yılda en az bir kez hekimlere göz, böbrek, kalp, damar ve sinirlerinin durumlarını kontrol ettirmelidir. Diyabetin en erken dönemde belirlenmesi, hastalığın engellenmesi açısından çok önemlidir."

Haberin Devamı