Beden Sağlığı Türkiye'nin yüzde 5'i diyabet hastası

Türkiye'nin yüzde 5'i diyabet hastası

Paylaş
Türkiye'nin yüzde 5'i diyabet hastası

Alman Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Türkiye'de 29 yılda diyabetik sayısının yüzde 2,5 oranında artış gösterdiğini bildirdi

Prof. Dr. Hatemi, tip 1 ve tip 2 olarak 2 türü bulunan ve halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet hastalığının büyük ölçüde genetik olduğunu belirterek, 20 yaşın üstündeki diyabetiklerin yüzde 8’inin tip 2 diyabetli olduğunu ifade etti.

DİYABET ORANI HER YIL ARTIYOR

Ülke nüfusunun yüzde 5’inin diyabet hastası olduğunu belirten Hatemi, Türkiye’de her yıl diyabetin yüzde 0,35 oranında arttığını belirterek, "Türkiye’de 29 yılda diyabetik sayısı yüzde 2,5 oranında artış gösterdi" diye konuştu.

Diyabetin kökünün kazınamayacağını, ancak toplumların doğru beslenmeye yöneltilmesiyle diyabetin yaygınlaşmasının azaltılabileceğine dikkati çeken Hatemi, diyabetteki artışın sadece Türkiye’ye mahsus olmadığını ifade etti.

Hatemi, diyabetin gelişmiş ülkeler ile az gelişmiş ülkeler arasında farklılık gösterdiğini vurgulayarak, "Az gelişmiş ülkelerde aile içi evlenmeler çok oluyor. Gelişmiş ülkelere göre az beslendikleri halde ilkel adetler sebebiyle kapalı bir toplumda yaşayan bireylerde diyabet daha fazla görülüyor" diye konuştu.

Diyabet hastalarının kullanmak zorunda olduğu ilaçların şirket rekabetleriyle yanlış haberlere malzeme olmasından rahatsız olduğunu dile getiren Hatemi, "1970’li yılların başlarında tatlandırıcıların mesane kanserine neden olduğuyla ilgili bir haber patladı ve etkisi bir yıl sürdü.

Sonra bakıldı ki mesane kanseri diye bir şey yok. Şimdi de rosiglitazon etkili ilacın kalp krizine neden olduğuyla ilgili haberler çıkıyor. Bu yeni ortaya çıkmış bir şey değil. Kalp rahatsızlığına sebep olabileceği prospektüsünde yazıyor. Hekimlerimiz bu konuda gayet bilinçli. Mutlaka rosiglitazon da temize çıkacaktır" diye konuştu.

Prof.Dr. Hatemi, ümitsizliğe kapılmadan hastalığın risklerini gözönünde bulundurarak temkinli davranmalarını istediği hastalara, diyetlerini ve egzersizlerini düzenli uygulamalarını tavsiye etti.

Haberin Devamı