Dünya Türkiye'ye İtalya'dan kitap fuarı şoku!

Türkiye'ye İtalya'dan kitap fuarı şoku!

Paylaş
Türkiye'ye İtalya'dan kitap fuarı şoku!

İtalya'nın Torino kentinde gelecek yıl 27'ncisi düzenlenecek olan kitap fuarında onur konuğu olması planlanan Türkiye'nin yerine adı dahi geçmeyen Vatikan onur konuğu seçildi. Fuar Başkanı Picchioni, 'Türkiye'deki mevcut siyasi ve karmaşık durumdan dolayı' açıklamasında bulundu

Her yıl Mayıs ayında düzenlenen İtalya'nın saygın organizasyonlarından biri olan Torino Kitap Fuarı, 300 bin ziyaretçinin gezdiği 26'ncı yılında İsrail'i 'onur konuğu' kategorisinde ağırlamıştı. Bu yılın kapanış toplantısında Türkiye ve Yeni Gine'nin gelecek yılın onur konuğu adayı iki ülke olduğu açıklandı. Ancak geçtiğimiz aya kadar bu hakkı Türkiye'nin elde edeceğine kesin gözle bakılırken sürpriz bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE DIŞARI, VATİKAN İÇERİ

Adı aday ülkeler arasında bile geçmeyen, Katoliklerin merkezi Vatikan'ın bu hakka layık görüldüğü, Cuma günü düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Buna ilişkin küçük bir haber hazırlayan Corriere della Sera gazetesinin fuarın programının değişmesine atıfta bulunarak giriş cümlesinde, "Türkiye dışarı, Vatikan içeri" sözlerini kullanması dikkat çekti.

NEDENİ, TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT DURUM

Gazete bunun nedenini, "Yoksullar için fakir bir kilise" felsefesiyle kiliseye sadelik getirmeyi ve skandallardan arındırmayı hedefleyen Papa Francesco'nun dört ay önce seçilmesinin ardından din ve maneviyata ilişkin kitapların satışında artış olmasına bağladı. Ancak dün Torino'da bu duyuruya ilişkin düzenlenen basın toplantısında gerçek ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yine gazetenin aktardığına göre Uluslararası Torino Kitap Fuarı Başkanı Rolando Picchioni, geçen aya kadar Türkiye'nin onur konuğu olacağına kesin gözle bakılmasına ilişkin, "Esasen Torino'da yaşamış olan Aziz Yuhanna Bosco'nun 200'üncü doğum yılı nedeniyle Vatikan'ı 2015'te konuk edecektik ama bunu hızlandırmaya iten bazı nedenler ortaya çıktı" dedi. Fuara ilişkin Türk yetkililerle müzakere sıkıntısı yaşandığını anlatan Picchioni, "Kiminle temasa geçebileceğimiz bile anlaşılamıyordu. Buna birde ülkedeki mevcut siyasi ve karmaşık sosyal durum da eklendi" dedi. Picchioni, Vatikan'ın ilk kez bu fuara katıldığını hatırlatarak, "Laik bir mucize gerçekleştirdik" diye ekledi.

PAPA DA GİDEBİLİR

Basın toplantısında konuşan Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Tarcisio Bertone de, Papa'nın da fuara bir ziyaret düzenleyebileceğini söyledi. Papalık Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi ise bu fuarın, dini temanın zenginliğini göstermek açısından büyük bir fırsat olacağını söyledi.

DHA