Ekonomi Türkiye'yi 'STUPID' (aptal) ülkeler listesine koydular!

Türkiye'yi 'STUPID' (aptal) ülkeler listesine koydular!

Paylaş
Türkiye'yi 'STUPID' (aptal) ülkeler listesine koydular!

Türkiye'yi 'STUPID' (aptal) ülkeler listesine koydular!

Krizin vurduğu ülkelerin baş harflerinden oluşan PIGS (Portekiz, İrlanda, Yunanistan, İspanya) tarih oldu. Yeni moda İngilizce’de “aptal” anlamına gelen STUPID. Yunanistan’ın iflasından en fazla etkilenecek ülkelerden oluşan STUPID’in “T”si ise Türkiye. Diğer ülkeler İspanya (Spain), İngiltere (United Kingdom), Portekiz (Portugal), İtalya (Italy) ve Dubai (Dubai).

Haberin Devamı

AB’nin yardımına koştuğu Yunanistan’da patlak veren ve diğer ülkelere sıçramasından korkulan krizle ilgili yeni terimler son günler oldukça moda. Bütçe açığı ve yüksek borçluluk oranları nedeniyle hedef tahtası haline gelen Portekiz (Portugal), İrlanda (Ireland), Yunanistan (Greece) ve İspanya’nın (Spain) baş harflerinden oluşan ve “domuz” anlamına gelen PIGS’in yerini yeni bir terim aldı: STUPID.

DOMİNO ETKİSİ

İngilizcede “aptal” anlamına gelen STUPID’in “T”si ise Türkiye. Uluslararası piyasalarda yapılan analizlerde, Yunanistan’ın olası iflası durumunda yaşanacak krizin domino etkisiyle diğer ülkeleri vuracağı tahmin ediliyor. Baş harfleri STUPID’i oluşturan ülkeler ise şunlar: İspanya (Spain), İngiltere (United Kingdom), Türkiye (Turkey), Portekiz (Portugal), İtalya (Italy) ve Dubai.

Haberin Devamı

Analizlerde, Yunanistan’da yaşanan krizin iyice derinleşmesi halinde PIGS içerisinde yer almasa da yaşanacak fırtınadan İngiltere’nin de etkileneceği belirtildi. 2010 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 14.2’den yüzde 13’e düşürülmesi beklenen İngiltere, brüt dış borcun milli gelire oranı en yüksek ülkeler sıralamasında dünya üçüncüsü.

İngiltere’nin brüt dış borcu, 9 trilyon dolarla milli gelirinin 4 katı üzerinde bulunuyor.

İNGİLTERE'DE KRİTİK SÜREÇ

Değerlendirmelerde, politikacıların İngiltere ile Yunanistan’ın karşılaştırılamayacağını sürekli vurguladıkları bunun Mayıs ayındaki seçimlerde işlerine yarayabileceğini ancak piyasaların aynı görüşte olmadığı belirtiliyor.

İngiliz hükümetinin Mart ayında piyasaların kabul edebileceği bir bütçe hazırlaması gerekirken daralan bir ekonomiyi harekete geçirmenin ve bunu yaparken bütçe açığını kontrol altına almak ise oldukça zor.

Seçim ekonomisinin politikacıları daha popülist olmaya itebileceğinden ve bunun tehlikenin boyutunu daha da artırabileceğinden endişe ediliyor.

Piyasaların beklentisi ise, İngiliz hükümetinin sorunları tüm açıklığı ile masanın üzerine koyması ve bu sorunların çözümü için acil önlem paketleri hazırlaması yönünde.

Haberin Devamı

Türkiye’nin krizin vurabileceği ülkeler arasında gösterilmesi ise çok da mantıklı gözükmüyor. Çünkü Türkiye’nin makroekonomik rasyoları çok sayıda Avrupa ülkesinden daha iyi durumda. Türkiye’de bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 5.5 seviyesinde bulunurken brüt dış borcun milli gelire oranı yüzde 46 düzeyinde.

TÜRKİYE PUZZLE KURBANI

Borçluluk açısından, İsviçre, Hollanda, Belçika, Danimarka, Avusturya, Fransa, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Macaristan Türkiye’den çok daha kötü durumda. İşviçre’de brüt dış borcun milli gelire oranı yüzde 422.7 seviyesindeyken söz konusu oran Hollanda’da yüzde 365, Belçika’da yüzde 320.2, Danimarka’da yüzde 298.3, Avusturya’da yüzde 252.6, Fransa’da yüzde 236, Norveç’te yüzde 199, İsveç’te yüzde 194.3, Finlandiya’da yüzde 188.5, Almanya’da yüzde 178.5, Macaristan da ise yüzde 105.7.

Dolayısıyla “STUPID” kelimesinin esprili ve dikkat çekici olabilmesi için eksik olan “T”nin Türkiye ile doldurulmaya çalışılmış olabileceği düşünülüyor.

(Vatan)

Haberin Devamı