Gündem Türkler 'balkon tiryakisi' çıktı

Türkler 'balkon tiryakisi' çıktı

Paylaş
Türkler 'balkon tiryakisi' çıktı

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 31.2'sinin, yani 16 milyon kişinin halen sigara içtiğini söyledi

Dumansız Hava Sahası uygulamasının ardından sigara içenlerin yüzde 21'lik kesimi sadece balkonda içmeye devam ediyor diyen Prof. Dr. Özdemir, bu rakamın 3.4 milyon kişiye karşılık geldiğini belirtti.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen Ulusal Akciğer Kanseri Kongreleri'nin dördüncüsü, Antalya'nın turizm beldesi Belek'te Cornelia Diamond Resort’ta gerçekleşti. 10 Kasım'da başlayan ve bugün sona eren kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında TAKD Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, tütün ve tütün mamüllerinin dünya genelinde erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin kadınlarda da gittikçe artmakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, “2005 yılında tütünden toplam ölüm 5.4 milyon insandır ve bunun 1.5 milyonu kanser ölümüdür. Mevcut seyir bu şekilde gittiğinde 2015’te 6.4 milyon tütün ölümü ve 2.1 milyon tütüne bağlı kanser ölümü beklenmektedir. 2030 yılında toplam tütün ölümü 8.3 milyon olacaktır. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin 2002- 2030 arasında ikiye katlanacağı hesap edilmektedir” dedi.

Türkiye'de ise her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Nezih Özdemir, gelecek 25 yılda toplam 5 milyon vatandaşın hayatını bu yüzden kaybedeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Prof. Dr. Özdemir, “Son verilere göre ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, bu hastaların sadece yüzde 15’i, 5 yıl yaşamakta, her yıl 20 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir” diye konuştu. Ülkede 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 31.2’sini oluşturan yaklaşık 16 milyon kişinin halen sigara içtiğini belirten Prof. Dr. Nezih Özdemir, sigara içiminin erkeklerde yaklaşık yüzde 50, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 15 oranında olduğunu kaydetti.

TÜTÜN KULLANIMINDA DÜNYA 7'NCİSİ



TAKD Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye’nin yıllık 108 bin ton civarında gerçekleşen tütün kullanımıyla tüketim miktarı açısından dünya 7'ncisi olduğunu söyledi. Kişi başına tüketim miktarının son 5 yılda yüzde 10 oranında azaldığını ifade eden Prof. Dr. Özdemir, “Akciğer kanserinin tedavisi gerçekten zor. Önemli olan hastalıktan korunabilmek. Korunmak içinde yapılacak en büyük tedbirlerden birisini hükümetimiz Dumansız Hava Sahası projesiyle uygulamaya aldı” dedi.

SİGARA KULLANIMI AZALIYOR
Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte 2009 yılında yapılan Küresel Tütün Araştırması sonuçları 2006 yılında yine Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırma sonuçları kıyaslamasından elde edilen sonuçları açıklayan Prof. Dr. Nezih Özdemir, şunları söyledi: “Sigara kullanma oranları toplum genelinde yüzde 2.1 azalmıştır. Bu oran erkeklerde yüzde 2.7, kadınlarda yüzde 1.4’tür. Bir başka deyişle, sigara içenlerin ortalama yüzde 7’si sigarayı bırakmıştır. Ayrıca, yüzde 21’i toplam içtikleri sigara miktarını, çalışanların yüzde 44’ü mesai saatleri içerisinde sigara içme sayısını azaltmıştır. Yasak olmamasına karşın yüzde 19’u evde sigara içmemeye başlamış, yüzde 21’lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etmiş, yüzde 9’u ise evde sigara içme sıklığını azaltmıştır. 2010'un ilk 8 ayında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre ise geçen yılın ilk 8 ayında 3 milyar 641 milyon paket olan sigara tüketimi, bu yıl 3 milyar 50 milyon pakete inmiştir. Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması, sigara satışlarını bu yıl yüzde 16.2 oranında düşürmüştür.”

ERKEN TANI İHTİMALİ
TAKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ufuk Yılmaz ise akciğer kanserinin vücutta başka organlara yayılmadan göğüs içinde yakalanabilirse kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebildiğini söyledi. Akciğer kanserinde problemin erken tanı olduğunu ve Türkiye'de akciğer kanseri tanısı olan hastaların ancak yüzde 15'inin ameliyat edebildiğini kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, “100 akciğer kanserli hastadan ancak ikisi ilk evrede yakalanabiliyor” dedi.

Emre BAYLAN- ANTALYA/DHA

2