Ekonomi Türkler yeni yıla evde girecek

Türkler yeni yıla evde girecek

Paylaş
Türkler yeni yıla evde girecek

Türk halkının yüzde 86'sı 3 günlük tatilin hepsini, yüzde 79'uysa yılbaşı gecesini evde geçirmeyi planlıyor

Yurtdışı planı yapan yüzde 1
MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 86’sı hafta sonu ile birlikte üç gün olan yılbaşı tatilini, yüzde 79’uysa yılbaşı gecesini evde geçirecek.

EVDE PARTİ İÇİN 50 ALTIN ÖNERİ

MasterCard tarafından Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 86’sı yılbaşı tatilini evinde geçirmeyi planlarken, yüzde 6’sı akraba ve ailesinin yanında geçirmeyi, yüzde 2’si şehir dışına yüzde 1’i ise yurtdışına tatile gitmeyi düşünüyor.

Kadınlar evi tercih ediyor
Yılbaşı tatilini evde geçirme planı kadınlarda yüzde 89 iken, erkeklerde yüzde 83’te kalıyor. Sosyo ekonomik seviye azaldıkça, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 70’i ‘tatilimi evde geçireceğim’ derken bu oran düşük gelir grubunda yüzde 91’e çıkıyor.

Araştırmada, üç günlük yeni yıl tatilinin yanı sıra, yılbaşı gecesi ne yapılacağı sorulduğunda da sonuçlarda bir değişiklik olmuyor. Türk halkının yüzde 79’luk bölümü yılbaşı gecesini evinde geçirmeyi düşünüyor.

Egeli dışarıda eğlenmek istiyor

Dışarıda eğlenmeyi planlayan kesim yüzde 12 iken, halkın yüzde 9’u kararsız. Yılbaşı gecesini evde geçirme planı 20-24 yaş arası gençlerde yüzde 66, 25-29 yaş arasında ise yüzde 69. Yüksek gelir grubunda ise yeni yıl gecesini evde geçirmeyi planlayanların oranı yüzde 50.

Bu oran düşük gelir grubunda yüzde 90’a çıkıyor. Araştırma, Ege Bölgesi’nin yüzde 68 ile yılbaşı gecesini dışarıda geçirmeye en meyilli kesim olduğunu gösteriyor. Karadenizlilerin ise yüzde 88’i yeni yılı evinde karşılayacak.

Yılbaşı için özel alışveriş

MasterIndex’e göre halkın yüzde 45’i yılbaşı için özel alışveriş yapıyor. Yılbaşı gecesi için ayrılan bütçe ise 127 TL. Bu rakam 15-19 yaş grubunda 90, 55-64 yaş grubunda ise 217 TL. Gelir azaldıkça ayrılan bütçe de azalıyor. Yüksek gelir grubundakiler ortalama 223 TL ayırırken, düşük gelirliler 76 TL ayırıyor.

Yeni yıl için bir kişiye ortalama 48 TL’lik hediye alınıyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 91 TL iken, düşük gelirlide oran 35 TL’ye iniyor.

2

Haberin Devamı