Dünya Türklerin evlerini yaktılar

Türklerin evlerini yaktılar

Paylaş
Türklerin evlerini yaktılar

Kırgızisyan'da hükümetin devrilmesiyle birlikte patlak veren kaos ortamında Ahıska Türklerine de saldırılar var

Kırgızistan’da 7 Nisan'da güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmalar sonucu iktidar devrilmiş, onlarca kişi ölmüştü. Ülkede toprak işgallerinin başlamasıyla birlikte, binlerce kişi dün çoğunlukla Ahıska Türklerinin yaşadığı Mayevka köyünde 7 evi ateşe verdive bu olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. Köylülerin büyük çoğunluğu çevre köylere sığındı.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da, Ahıska Türklerine ait bazı evlerin de yağmalanıp ateşe verildiği Mayevka köyünü ziyaret etti. Büyükelçi Akçal, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarındaki köye yapılan saldırıdan ötürü büyük üzüntü ve mutsuzluk duyduğunu belirterek, kendini bilmez, işsiz güçsüz kişilerin otorite boşluğundan faydalanarak bunları yaptığını söyledi. Akçal Ahıska Türklerine seslenerek, sakin ve sabırlı olmalarını istedi.

TÜRK HÜKÜMETİ HABERDAR EDİLDİ

Akçal, büyükelçilik olarak Bişkek’teki geçici hükümetin üyeleriyle yakın temas içinde olduklarını ve Mayevka köyünde olanlardan Türkiye hükümetinin de haberdar edildiğini belirtti.

Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov da insanları sakinleştirerek, kışkırtıcı sözler kullanılmaması konusunda uyardı. Köyde durumun polis kontrolünde olduğunu ve bu gece de polisin olası saldırılara karşı nöbet tutacağını belirten Sakimov, yağmalanan ve ateşe verilen evlerin Ahıska Türklerine ait olduğunu, ölenler arasında 40 yaşında Kazakistan vatandaşı bir Ahıska Türkünün bulunduğunu ifade etti.

Büyükelçi Akçal, TİKA Bişkek Koordinatörü Tayfun Atmaca ve büyükelçilik mensupları, öldürülen bir kişinin evini de ziyaret etti.

GÖRGÜ TANIKLARININ ANLATIMI

Evi yakılanlardan Binalı Dursunov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin kaymakamlıkta çalıştığını belirterek, "7 Nisanda olanlardan sonra para topladık. Biz de bu memlekette yaşıyoruz. Bu olanlar bizim ortak derdimiz.

Toplanan parayı yaralı Kırgız kardeşlerimize teslim ettik. İyilik yaptık kötülük aldık" dedi.

Dursunov, 35 yıl çalışarak yaptığı evinin bir gecede yakıldığını belirterek, "Ne pasaportum var ne de belgelerim, kapıda kaldım" diye konuştu.

Telli Dursunova da, evlerine saldırıldığını, elbiselerinin, paralarının, altınlarının ve kızının ceyizinin alındığını anlattı. Bahçede bulunan dört aracın ateşe verildiğini söyleyen Dursunova, "Herşeyimize zarar verdiler, ahırlarımızı ateşe verdiler, hayvanlar telef oldu" dedi.

Köyde Ahıska Türklerine ait 80 evden 7’sinin tamamen yakıldığı ve onlarca evin de yağmalandığı belirtildi.

200 POLİS NÖBET TUTACAK

Öte yandan, Kırgızistan İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Rahmatulla Ahmedov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mayevka köyünde durumun sakin olduğunu, 200 polisin köyde nöbet tutacağını belirtti.

Sözcü Ahmedov, dünkü olaylarda köyde polise göre 2, Sağlık Bakanlığı’na göre 5 kişinin öldüğünü, 28 kişinin yaralandığını ve yaralılardan 7’sinin hastanede tedavi altına alındığını ifade etti.

Ahmedov, olayda 150’den fazla kişinin tutuklandığını ve şu anda ifadelerine başvurulduğunu kaydetti. Bişkek’te güvenliğin sağlanması için polisin yeteri kadar gücü ve gerekli araçları olduğunu vurgulayan Ahmedov, köylerin talan edilmesine ve vatandaşlara saldırılmasına olanak verilmeyeceğini kaydetti.

Ölenlerden birinin Ahıska Türkü olduğu kesinlik kazanırken, diğerlerinin milliyetleri bilinmiyor, ancak köylüler ölen diğer 4 kişinin Rus asıllı vatandaşlar olduğunu ileri sürüyor.

AA

2

Haberin Devamı