Ekonomi Turkuaz denize indirildi

Turkuaz denize indirildi

Paylaş
Turkuaz denize indirildi

Tasarımı Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilip üretilen MTA TURKUAZ gemisi, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde denize indirildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) için yaptırılan yerli sismik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın denize indirilme töreninde yaptığı konuşmada, Hindistan, Fransa, Singapur, Çin ve İngiltere gibi ülkelerin denizlerdeki maden aramacılığı ile ilgili faaliyetlerini yakından bildiklerini, Hindistan ve Çin’in yalnızca elektrik tesisatlarında kullandığı bakırı denizde aramaya başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Japonya’nın maden aramacılığı ile ilgili konularda 200 milyon dolardan fazla bütçe ayırdığı bilgisini veren Yıldız, özellikle cep telefonlarının, laptopların ve hibrit arabaların teknolojik ürünlerinde kullanılmak üzere çinko ve diğer bütün metalik madenlerle alakalı aramalarına devam ettiğini dile getirdi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer28957","28957","201503","28957-281093.jpg","1", "0","Sismik araştırma gemisi denize indiriliyor");

Yıldız, şu anda denizlerdeki maden aramacılığı ile ilgili çalışmaları dünyada 20’ye yakın ülkenin sürdürdüğünü ifade etti.

"MTA Turkuaz, sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek" diyen Yıldız, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla arama faaliyetlerinde bulunacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Söz konusu geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bili şeklinde konuştu.

'ARAMA YATIRIMLARINI BÜTÇE OLARAK 10 KATINA ÇIKARDIK'

Bakan Yıldız, son 13 yılda bütün alanlarda arama yatırımlarını bütçe olarak 10 katına, sondaj miktarını da 6 katına çıkardıklarını söyledi.

Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında arama ve üretim kabiliyetlerinin yürüttükleri diplomasi ile çok iyi noktalara geldiğini bildiren Yıldız, "Anlayış olarak ’Bir damla petrol bir damla kandan daha değerlidir’ demedik" ifadelerini kullandı.

Kendi çıkarları uğruna, milyonlarca insanın ölmesine, evlerinden ve yurtlarından olmasına müsaade etmediklerini vurgulayan Yıldız, sömürgeci bir milletin mirasçıları olmadıklarını dile getirdi.

Son 7-8 ay içerisinde dünyadaki ham petrol fiyatlarının oynamasından kaynaklanan sebeplerle 975 milyar dolarlık bir rakamın üretici ülkelerden tüketici ülkelere kaydığı bilgisini veren Yıldız, MTA’nın bütçesini 10 katına çıkardıklarını da söyledi.

Yıldız, 7,2 milyar ton kömüre yeni rezerv katıldığını, bu rakamın dünyanın bir günde kullandığı kömür miktarına denk geldiğini ifade etti.

MTA’nın 555 milyon dolara ihale ettiği bütün jeotermal kuyuları ile beraber son 12 yılda çok ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Yıldız, bunların 360 milyon lirasının kuyuların bulunduğu ilin özel idaresine aktarılan bütçe olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener ise konuşmasından sonra Bakan Yıldız’a günün anısına bir hediye takdim etti.

AÇIŞIŞ DUASI EDİLDİ

Tuzla Müftüsü Aşır Durgu’nun açılış duasını yaptığı törende, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakan Yıldız, İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçi, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin, Maden Tetkik Arama Müdürü Yusuf Ziya Coşar, Savunma Sanayi Müsteşarı Orhan Öge, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu açılış kurdelasını kesti.

AA