Gündem Türküsü var kendisi yok

Türküsü var kendisi yok

Paylaş
Türküsü var kendisi yok

'Drama Köprüsü Hasan, dardır geçilmez' türküsüyle meşhur olan 'Drama Köprüsü'nün aslında bir su kemeri olduğu ortaya çıktı

Mübadele yıllarının türküsü

Drama, Yunanistan’ın Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehridir. 1371’de Osmanlı egemenliğine girmiş, 551 yıl öyle kalmıştır.

Drama, 1912 Balkan Harbi’nde Yunanların eline geçti. Buradaki Müslümanlar mübadeleyle (Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi: 1923’te Lozan Antlaşması uyarınca Türkiye ve Yunanistan’ın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutması) Samsun, Bafra, Manisa, Edirne ve Gebze’ye yerleştirildi.

Sembolik anlamı var

Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, bu nedenle ‘Drama Köprüsü’ türküsünün, bütün mübadiller için önemli olduğunu bildirdi. Güvenç, “Drama’yı ziyarete gidenler ilk önce köprüyü görmek istiyor, bulamayınca hayal kırıklığına uğruyordu.

Rum tarihçi Nikos Lalsistalis üç yıl boyunca Drama’da arazi taraması yaptı. Ve ‘Drama Köprüsü’nün yerini buldu. Türküde adı geçen yerin aslında köprü değil, su kemeri olduğu ortaya çıktı. Ama yeri bulunduğu için herkes çok mutlu” dedi.

DRAMA'NIN TARİHİ

Osmanlı döneminde Balkanların önemli bir tütün üretim ve işleme merkezi olan Drama kenti, Balkan Savaşı sonrasında Yunanistan sınırlarına katıldı.

Drama’nın Türk-Müslüman halkı, 1923’te imzalanan Mübadele Sözleşmesi’nden sonra Türkiye’ye göç ettirildi. Tütün yetiştiriciliği yaptıkları için Türkiye’de de Samsun, Bafra, Alaçam, Manisa, Edirne ve Gebze gibi bölgelere yerleştirildiler.

Türklerin boşalttığı Drama’ya da İstanbul’un çevre semtlerinden ve Anadolu’nun değişik kentlerinden Rum Ortodoks mübadiller yerleştirildi.