Ekonomi Turqualiy'yi anlayamadık

Turqualiy'yi anlayamadık

Paylaş
Turqualiy'yi anlayamadık

Türk şirketlerinin yurtdışında rekabet gücünü artırmak için verilen Turquality desteklerinin hayati önemi hala anlaşılamadı. Pek çok şirket "komşu almış biz de alalım" mantığıyla hareket ediyor

Murat GÜLDEREN

Devletin yıllardır ihracat yapan firmalara markalaşma desteği sunduğu Turquality programını işletmelerin yüzde 85'inin hala anlayamadığı ortaya çıktı. Turquality araştırmalarıyla öne çıkan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Progroup Danışmanlık Başkanı Salim Çam, "Değil Turquality, çalıştırdığı elemanın sigortasını belli koşullarda devletin karşıladığını bile bilmeyen yüzlerce şirket var" dedi.

KAYNAK İSRAFI

Pek çok ihracat yöneticisinin dahi Turquality'nin amacını anlamadığına dikkat çeken Salim Çam şunları söyledi: "Turquality desteği alıp da hiç bir ilerleme kaydedemeyen bir çok firma var. Türkiye’nin temel sorunu kaynak israfı. Patronlar 'Komşu almış biz de alalım' mantığıyla programa katılıyor. Bu nedenle harcanan emekler de israf ediliyor."



159 MARKAYA DESTEK

Şu an 149 firmanın 159 markasının Turquality Destek Programı'ndan faydalandığını kaydeden Salim Çam, "Turquality ilk çıkışı parekende sektörü ağırlıklıydı. Şimdi hemen hemen tüm sektörler kapsamda. Marka olabilmek için vizyoner kültür gerekir. Bu kültür kodunu yayamazsak dünya çapında marka olmakta zorlanırız" diye konuştu.

5 YILLIK PROGRAM

Destekle ilgili yeni tebliğin de yayınlandığını dile getiren Çam, "Turquality Programı kapsamında kuruluşlar açıldıkları her yeni pazar için aldıkları desteklerden 5 yıl süresince yararlanacak. Programdan ayrılan firmalar Ekonomi Bakanlığı'nın diğer tüm desteklerinden, programa dahil olanlar ise diğer bazı devlet desteklerinden faydalanabilecek" sözlerinde bulundu.
Devlet Destekli Turquality kapsamındaki şirketlere 11 yılda yaklaşık 2.2 milyar TL kaynak aktarıldı.

Desteklere yeni ayar

* Her yıl performans ölçümü yapılacak. * Yurt dışı fuar desteğinde ülke kriteri aranmayacak. * Ürün geliştirme konusunda istihdam edilecek mühendis giderleri desteklenecek. * Ürün teşhir seralarının kira giderleri, desteklenecek. * Depolama hizmetlerine ilişkin giderlere teşvik verilecek. * İlaç sektörüne yönelik ruhsatlandırma ve klinik test giderleri desteklenecek. * Firmalar aynı zamanda Türkiye Ticaret Merkezleri ve Küresel Tedarik Zinciri desteklerinden de faydalanabilecek.



Süreç nasıl işliyor?

*Turquality öncesi aday firma ön inceleme için başvurusunu yapıyor. *Denetim'den sonra Ekonomi Bakanlığına rapor veriliyor. *Sonrasında bakanlık, şirketin Turquality kapsamına girip girmediği açıklanıyor. *Şirket kapsama girerse yabancı danışman maksimum 800 bin lira alıyor.

Haberin Devamı