Ekonomi TÜRSAB, kayıp önlemi aldı

TÜRSAB, kayıp önlemi aldı

Paylaş
TÜRSAB, kayıp önlemi aldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Turizm Destek Paketi Raporu'na göre, geçen yıl 36,8 milyon yabancıyı ağırlayan Türkiye, bu yıl başta Rusya olmak üzere BDT ülkeleri ve İran pazarındaki kan kaybını görerek erken harekete geçti

Türkiye, "Turizm Destek Paketi" ile Rusya pazarındaki kan kaybını yüzde 10-15 seviyelerinde tutmayı planlıyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Turizm Destek Paketi Raporu’na göre, geçen yıl 36,8 milyon yabancıyı ağırlayan Türkiye, bu yıl başta Rusya olmak üzere BDT ülkeleri ve İran pazarındaki kan kaybını görerek erken harekete geçti.

Haberin Devamı

Söz konusu 13 ülke, Türkiye için 8-9 milyar dolarlık gelir ve 10 milyonun üzerinde turist anlamına geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan, Rusya’nın yanı sıra Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ermenistan ve İran’ın yararlandığı destek paketi çerçevesinde, bu ülkelerden gelen her uçağa 6 bin dolar destek verilmesini öngören paketin etkisi şimdiden hissedilmeye başlandı.

En büyük kayıp Rusya'dan

Ocak-şubat aylarında Türkiye’ye gelen turist sayısı toplamda yüzde 5,4 artarken, BDT ülkelerinde rakamlar yüzde 3,5 ekside görünüyor. En büyük kayıp ise yüzde 26,5 ile Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Rusya’da. Beklenti mart ayında da bu kaybın devam edeceği yönünde.

Haberin Devamı

Türkiye atılan bu adımlarla Rusya pazarındaki kan kaybını yüzde 10-15 seviyelerinde tutmayı planlıyor. Bunun için de gelecek dönemde bir paket daha açıklanması gündemde yer alıyor. Destek süresinin uzatılması için sektör temsilcileri arasındaki görüşmeler Bakanlık nezdinde şu an için olumlu karşılanıyor. Nisan ve mayıs ayından sonra sezonun uzaması için ekim-kasım ayları için destek paketine devam edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Nisan ve mayıs ayında uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilecek 13 ülkeden geçen yıl Türkiye’ye 10,4 milyon turist geldi ve bunların 4,4 milyonunu Ruslar oluşturdu. Yakıt desteğiyle bu yıl gelecek Rus turist sayısının 4 milyona yakın olması bekleniyor. Söz konusu 13 ülkeden gelen turistler 2014’teki 34,2 milyar dolarlık turizm gelirinin 8,6 milyar dolarlık kısmını oluşturdu. Rusya’dan Türkiye’ye tur fiyatlarının yüzde 30’unu uçak bileti, yüzde 70’ini ise otel hizmetleri oluşturuyor.

6 bin dolarlık yakıt desteği

Rusya’da piyasanın yüzde 25-30’unu Türkiye turları oluşturuyor. Türkiye’de ortalama 6,5 gün geçiren Rus turistin ortalama harcaması 603 dolar oluyor. Nisan ve mayıs aylarında 13 ülkeden, Antalya Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla-Dalaman, Muğla-Milas-Bodrum ve İzmir-Adnan Menderes’e gelen uçaklar 6 bin dolarlık yakıt desteği alacak. Uçak kapasitesi en az 100 yolcu olanlar yakıt desteğinden faydalanacak. 100 milyon lira tavanlı kredi desteğinden yılda 400 bin ve üzeri Rus turist getiren yararlanacak.

Haberin Devamı

2 yıl geri ödemesiz krediyi alma kapasitesine sahip 4 büyük seyahat acentası bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında Rusya’dan yurt dışına çıkışlarda yüzde 4’lük bir artış olacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 13 ülke için verilen yakıt desteğinin kan kaybını tedavi edeceğini belirterek, "15 Nisan tarihinden itibaren Rus turist pazarında bir hareketlilik başlayacağını öngörüyoruz. Bizim tahminimiz halen yüzde 26’larda olan Rus pazarındaki gerilemenin alınan bu önlemlerle yüzde 10’lara düşeceği yönünde bulunuyor. Yani düşüşün yüzde 15’lik kısmı duracak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Ulusoy, bu dönemi en az kayıpla atlatmak için tüm turizm sektörünün el birliğiyle çalışması gerektiğini anlatarak, "Bu yıl fiyatı indirmeyeceğiz, indirmemeliyiz. O hatayı 1990’lı yıllarda yaptık. Toparlanmak zaman aldı, tekrar aynı hataları yapmamalı, geçmişten ders almalıyız. Özellikle İran ve Rusya bizim için çok önemli iki pazar. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı ziyaretin turizm için de büyük katkı yapacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AA